lagstiftning

10 nya lagar som börjar gälla 2023 – så påverkar de dig

10 nya lagar som börjar gälla 2023 – så påverkar de dig

Hipp, hipp, hurra! Nu är det 2023.
Vi lämnar 2022 bakom oss och går in i ett nytt år.
En hel del kommer förändras redan 1 januari – som lagstiftning.
Här är 10 nya lagar som träder i kraft i år.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stegen faller när John sätter upp julbelysningen
0:32

Efter reklamen: Stegen faller när John sätter upp julbelysningen

(0:32)

Slå på ljud

1 januari, varje år, träder nya lagar i kraft. Här kommer ett axplock av 10 nya lagar som träder i kraft i och med årskiftet – och vissa är större än andra.

1. Jobbglada 69-åringar får fira


Om du är äldre och vill jobba kvar, så är det din lyckliga dag. Innan gick gränsen att ha rätt att jobba vid 68 år. 2023? Då förlängs den till 69 år.

Alla över 65 får dessutom sin skatt sänkt från och med årskiftet. En mer besynnerlig sak är att lägsta åldern för att få garantipension höjs från 65 till 66 år.

2. Skärpning, studenter!

2023 kommer ett nytt påslag för studielånen, om än ett mindre sådant. Anledningen är att täcka upp för kreditförluster på studielån.

Pappa staten saknar helt enkelt slantar från folk som inte pungat upp. Men eftersom höjningen genomförs, så ges nu möjligheten att förlänga återbetalningstiden. Så vänligt, tack!

3. Tuffare prov – bokstavligen

Att skriva högskoleprovet ska bli tuffare. Det höjs med en hundralapp från 450 kronor till 550 kronor. Du kommer även bli visiterad innan du får skriva provet –och kommer behöva passera metalldetektorer. Allt för att förhindra de uppmärksammade fusken som skett med samband med proven.

4. Dags att akta tassarna – för nu ska katterna registreras

Från och med 2 andra januari ska alla katter registreras hos Jordbruksverket. Huga. Anledningen är för att vilsna katter ska kunna komma tillbaka till matte och husse. Registreringen gäller alla katten födda från 2008 och framåt.

5. Tobaksfrittsnus får en käftsmäll

Länge har så kallade nikotinpåsar inte behövt varna för sitt innehåll, på grund av ett kryphål i lagen. Men nu täpps hålet igen – och nikotinprodukterna kommer behöva hälsovarningar och innehållsdeklarationer på sina förpackningar.

6. Mera brännvin! Fast kanske inte i år

I Sverige har vi en av världens högsta alkoholskatter. Men 2023 blir det ännu dyrare att besöka Systembolaget. Men inte hiskeligt mycket.

En öl blir cirka 25 öre dyrare – och en flaska rödtjut blir omkring 1 krona dyrare.

7. Se upp i trafiken!

2023 får du som övningskör inte längre göra detta utan giltig ID-handling. Så se till att ha körk … Passet! framme.

8. Fimpa röken – behåll glöden!

Skatten på tobak höjs! En dosa snus, eller ett paket cigaretter, kommer efter årsskiftet bli 1 krona dyrare.

9. 2023 ser soligt ut!

Tidigare när man monterade solceller kunde man dra av 15 procent av skatten. Nu går det att dra av hela 20 procent efter årskiftet. Anledningen är att skynda på den den gröna omställningen.

10. Skoja inte med Trafikverket!

Fusk under körkortsprovet kan nu innebära att du stängs av från att göra provet under en tvåårsperiod.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Foto: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN