Basti, 1, fick leukemi – nu vill mamma Ellinor hjälpa andra

Ellinor och Basti på sjukhuset under cellgiftbehandlingen.
Exklusivt

Privat
Basti var bara ett år och tio månader när han fick diagnosen leukemi.
Den tuffa behandlingen tog två och ett halvt år och i dag är han en cancerfri femåring.
– Det fanns stunder då fick man försöka stänga av känslorna för att orka, säger mamma Ellinor Stattin som startat en förening för att stötta andra familjer med barn som drabbats av cancer.

Det var när Ellinor Stattin hittade små blåmärken då hon bytte på sonen Basti som hon började fundera. Hon hade noterat att han sov allt mer, åt mindre och mindre och ofta hade feber, något hon berättat om för P4 Blekinge.

På förskolan hade de inte märkt något, men när Ellinor frågade visade det sig att flera pedagoger noterat att Basti sov mycket längre än de andra barnen.

Ellinor Stattin hade googlat och läste att det kunde vara symptom på leukemi.

– Jag pratade med min svärmor som sa att det antagligen inte var det, men att jag skulle kolla upp det för att slippa oroa mig, berättar Ellinor.

OVANOR 4 beteenden som ger dig låg självkänsla

Ville inte svara när läkaren ringde

Hon bokade in en tid hos en barnläkare, men nämnde inte sina misstankar.

– Jag berättade bara vad jag iakttagit och läkaren tog det på allvar. Han tog alla blodprover, men sa inget om att det kunde vara leukemi. I efterhand har jag förstått att han misstänkte det, men antagligen sa han inget för att oroa mig i förväg.

Efter läkarbesöket på morgonen lämnade Ellinor sonen hos hans farmor och åkte iväg på en konferens med jobbet. På eftermiddagen ringde telefonen från dolt nummer.

– Men jag ville inte svara. Jag förstod ju vad det var som väntade, men som en försvarsmekanism tänkte jag ”svarar jag inte, finns det inte”. Till sist fick min man tag på mig och samma kväll åkte vi in till barnonkologen.

Basti var ett år och tio månader när han fick sin cancerdiagnos.

Basti fick sin första cellgiftsbehandling den första november 2017.

Privat

Det blev ungefär tre månader på sjukhus, med cytostatika och många biverkningar. Bland annat fick Basti en sond, en tunn slang som förs ner i magen genom näsan och halsen för att få i sig medicin och näring. Den hade han i ungefär två år.

”I de stunderna stänger man av känslorna”

Många gånger tvingades Ellinor och hennes man hålla i Basti när man skulle sätta nålen i hans inopererade port eller byta sondslangen.

– Jag trodde att man skulle erbjudas psykologsamtal för att prata om oron man har och känslorna som kommer när man ser sitt barn utsättas för saker det inte vill vara med om, men det fick vi inte.

– När de satte hans sond kunde han protestera och vi behövde ibland vara tre vuxna som hjälptes åt att hålla honom. Man stänger av känslorna i de stunderna: Det här måste göras för hans överlevnad.

Bastis behandling mot leukemi tog två och ett halvt år.

Basti behandlades mot cancer i två och ett halvt år.

Privat

Basti blev bättre. I dag är han fem och ett halvt år och frisk från cancern, men det märks att han varit sjuk.

– Han är inte lika fysiskt stark som andra barn i hans ålder och han har missat mycket av det sociala eftersom han knappt varit på förskolan under de här åren. Det märks när han leker med sina kompisar, men han får bra stöd från förskolan som utmanar honom. Eftersom han hade sonden så länge klädde vi på honom och det är något han nu varit tvungen att lära sig som jämnåriga redan kan. Det är sådant man tar för givet när barnen är friska.

I dag är Basti fem och ett halvt år och fri från cancer.

I dag är Basti fem och ett halvt år och fri från cancer.

Privat

Så kan du stötta en familj som drabbats av cancer

Här är Ellinors tips till dig som vill stötta en vän eller anhörig med ett cancersjukt barn.

• Var konkret. De flesta ber inte om hjälp när de verkligen behöver det, man försöker lösa saker själv. Då är det bra att som anhörig ge ett förslag: ”Ska jag komma och städa? Ska jag hjälpa dig med tvätten?”

• Hjälp till med mat, både till sjukhuset och när familjen kommit hem. Det kan vara tufft att hinna handla, planera och laga mat när ens barn är sjukt. Det är lätt att det blir mycket hämtmat, vilket i längden är kostsamt för en familj som vabbar och redan har ansträngd ekonomi. Ställ maten utanför om din vän inte orkar ses.

• Lyssna och var lyhörd. Ibland vill man prata om cancer, ibland om tv-serier. Låt din vän avgöra, men visa att du lyssnar när den behöver prata av sig.

• Hör av dig. Många hör av sig när barnet är inlagt på sjukhus, men även efter sjukhustiden är man väldigt isolerad. Det räcker med ett sms, visa att du tänker på familjen.

• Barnvakt. Har barnet syskon? De kan lätt hamna i skymundan när deras syskon blir sjukt. Umgås med barnen och hjälp till att skjutsa till aktiviteter när föräldrarna inte hinner.

Ellinor har startat föreningen Ajabajacancer tillsammans med en annan mamma.

2018 startade Ellinor Stattin Ajabajacancer tillsammans med en annan mamma med ett cancersjukt barn.

Privat

”Ekonomin påverkas”

Redan när Basti var sjuk föddes tanken på att det måste finnas ett bättre stöd till familjerna. Under Bastis behandling startade Ellinor Stattin den ideella föreningen Ajabajacancer tillsammans med en annan mamma i samma situation.

– Vi underlättar familjernas vardag såväl psykiskt, socialt och ekonomiskt. När ett barn blir sjukt drabbas hela familjen på många olika sätt. Det kan vara svårt för ens vänner och anhöriga att förstå. Vi erbjuder bland annat mentorprogram där föräldrar kan få stöd från familjer som upplevt samma sak.

– Eftersom man måste vabba mycket när ens barn blir sjukt påverkas ekonomin. Vi ger familjerna presentkort på bland annat Ica och aktiviteter men också hotellövernattningar och gratis psykolog via video.

LÄS OCKSÅ: Kvinnorna runt Aljaksandr Lukasjenka

LÄS OCKSÅ: Så mycket pengar tjänade Joe Biden och Kamala Harris

FOTO: Privat

Senaste nytt