LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Ulf Dageby tilldelas Cornelispriset 2023

04 jul, 2023 
TT Nyheter
Ulf Dageby tilldelas Cornelispriset 2023. Arkivbild.
Ulf Dageby tilldelas Cornelispriset 2023. Prissumman ligger på 750 000 kronor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Cornelispriset är ett av Sveriges största kulturstipendium. Pristagaren ska vara över 35 år och verksam i Sverige.

”Jag har sökt stipendiet flera gånger tidigare, då Cornelis varit en stor inspiration hela livet, men trodde aldrig att jag skulle bli utvald”, säger Ulf Dageby i ett pressmeddelande.

Dageby är kanske mest känd som en av Nationalteaterns frontfigurer, och ligger bakom låtar som ”Livet är en fest”, ”Barn av vår tid”, ”En dag på sjön” och ”Hanna från Arlöv”.

"Ulf Dagebys bidrag till den svenska låtskatten kan inte överskattas och han är dessutom en mycket värdig vinnare helt i Cornelis anda", säger Anton Strand, ordförande i Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne.

Cornelispriset har delats ut av stiftelsen sedan 1988. Pristagaren får inte tidigare ha sökt och erhållit ett statligt, kommunalt eller fackligt stipendium och prissumman har förändrats genom åren. Den första vinnaren tilldelades 15 000 kronor.

Pristagaren utses av en jury med representanter från Aftonbladet och Expressen, samt en oberoende advokat. Prisutdelningen sker under Cornelisdagen den 27 augusti på Mosebacke i Stockholm.

Annons