LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

"Pretty woman"-producent vittnar mot Netanyahu

25 jun, 2023 
TT Nyheter
Skådespelaren Brad Pitt (tv) poserar tillsammans med Hollywoodproducenten Arnon Milchan i mitten, och skådespelaren Angelina Jolie (th). Från filmpremiären av "Mr and Mrs Smith" 2005.
Åklagarsidan har kallat Hollywoodproducenten Arnon Milchan för att vittna i korruptionsrättegången mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under söndagen 25 juni.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Milchan, som arbetat på stora produktioner som "Pretty woman" och "12 years a slave", sägs ha givit Netanyahu och hans fru champagne, smycken och cigarrer under flera års tid för omkring 200 000 dollar (motsvarande ungefär två miljoner kronor).

Enligt åtalet har gåvorna skett i utbyte mot Netanyahus inflytande och hjälp för att säkra Milchans visumstatus i USA genom sina diplomatiska kontakter, exempelvis den före detta statssekreteraren John Kerry.

Skattelättnader på miljoner

Åklagarsidan påstår också att Netanyahu hjälpt Milchan genom lagförslag som gett honom skattelättnader på miljontals dollar.

Milchan är ett nyckelvittne i rättegången mot Netanyahu där åklagarsidan vill bevisa att Israels premiärminister gjort sig skyldig till bedrägeri och förtroendebrott.

"Med tanke på de många kopplingarna mellan den svarande Netanyahu och Milchan borde den svarande Netanyahu ha undvikit Milchans affärer helt och hållet" står det i åtalet.

Annons

"Vänskapliga" gåvor

Försvaret hävdar att Netanyahu inte agerat för att hjälpa Milchans personliga intressen och att lyxartiklarna endast varit vänskapliga gåvor.

Milchan vittnar i ett av tre mål mot Netanyahu. I de andra två är han åtalad för att ha betalat ut mutor, bedrägeri och förtroendebrott. Netanyahu anklagas för att ha bytt tjänster med mäktiga mediamoguler för att få en mer fördelaktig rapportering.

Åklagarsidan hoppas att Milchans vittnesmål – som ska fortsätta de närmsta två veckorna – kan ge en bild av hur premiärminister Netanyahu utnyttjat sin maktposition för att underlätta Milchans personliga och affärsmässiga intressen.

Netanyahu nekar till anklagelserna och hävdar att han är måltavla för en häxjakt av media och ett partiskt rättssystem.

Rättegången har pågått sedan 2020 men ännu har inte Netanyahu själv vittnat.

Annons