LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Polisdotter skriver om morden i Malexander

26 maj, 2023 
TT Nyheter
På årsdagen av polismorden i Malexander hölls en minneshögtid den 28 maj 2000. Döttrarna Cecilia och Sara lämnade en hälsning. Arkivbild.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hon är elva år gammal och befinner sig på en lägerresa i Danmark när hennes pappa, polisen Olle Borén, tillsammans med en kollega skjuts till döds den 28 maj 1999. Händelsen är en av de mest uppmärksammade i svensk kriminalhistoria. Nu har Sara Borén Jedebäcks skrivit en bok om sitt liv efter polismorden i Malexander i Östergötland.

I "Det hände en sak i Sverige igår" ägnas förövarna minimalt utrymme. I stället är det offren och de anhöriga får komma till tals. Hur är det att vara barn till någon som går till jobbet precis som alla andra föräldrar, men med den skillnaden att i hennes pappas jobb ingick det att han skulle vara beredd på att offra sitt liv?

Hon skildrar också den intensiva mediebevakningen som drabbade de anhöriga. ”Min pappas död var inte bara min. Medierapporteringen kring polis­morden i Malexander har i perioder varit mycket intensiv. Samtidigt som vi anhöriga försökt att få fortsätta leva våra liv", skriver hon.

Annons