"Övergreppsporr" – Därför tar "Exit" slut nu

"Övergreppsporr" – Därför tar "Exit" slut nu

Simon J Berger spelar Adam, som anlitar två porrstjärnor för att bo hemma hos honom i den nya säsongen av "Exit". Pressbild.

Fremantle/NRK/SVT
Den tredje säsongen av "Exit" blir den allra sista. Affärsmännen kan inte få svina vidare, tycker Simon J Berger.
– Det hade allvarligt riskerat att bara bli övergreppspornografi, säger den svenske skådespelaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är dags att ta farväl av affärsmännen i den omstridda serien "Exit". Den tredje säsongen börjar på SVT Play den 21 april. Sedan är det slut. Trots att serien har blivit en storsuccé, inte minst i hemlandet Norge.

– Tv ville väldigt gärna ha mer och publiken ville det naturligtvis, det hängde på att seriens skapare skulle få en ny idé som han trodde på, säger Simon J Berger som spelar affärsmannen Adam i serien.

Övergreppsskildringar

Men skaparen Øystein Karlsen ville sätta punkt. Och med tanke på ämnet för serien kan den inte bara rulla vidare, förklarar Simon J Berger. Serien skildrar fyra affärsmäns hänsynslösa framfart i Oslo – bland snabba bilar, knark och prostituerade samtidigt som de förnedrar sina fruar och gör skumma ekonomiska affärer.

– Den här serien är lite speciell med tanke på alla övergreppsskildringar, säger Simon J Berger.

– Det måste finnas en poäng med att göra en säsong till. Det behöver finnas något samhällstillvänt, som gör det intressant att visa upp det här.

Det känns extra viktigt eftersom delar av publiken ser upp till de förkastliga rollfigurerna, precis som i filmer som "Wolf of Wall Street" och böcker som "American psycho".

– Det finns ju fans till de här rollfigurerna, tro det eller ej. Visserligen är de as, men det finns en sorts föreställning om att de är jävligt vassa på det de gör. Det finns något som väcker respekt med det, säger Simon J Berger.

Ingen "fulspoiler"

Simon J Berger har en lång karriär bakom sig med stora succéer, som tv-serierna "Upp till kamp" och "Torka aldrig tårar utan handskar" i framskjuten plats på sitt cv. Att "Exit" skulle bli bra märkte han redan under inspelningen.

– Det påminner väldigt mycket om när vi gjorde "Torka aldrig tårar utan handskar". Där märkte man också när vi gjorde det att det var något särskilt bra. Men det fanns ingen som kunde räkna med en stor mainstreampublik för det här.

Så hur slutar det för Adam och de andra affärsmännen? I det första avsnittet av den sista säsongen antyds det att rättvisan kommer i kapp dem till slut. Men Simon J Berger vill inte avslöja om det blir ett naturligt slut på berättelsen.

– Nej, det ligger lite nära "fulspoiler", så jag kan inte säga något om hur serien slutar, säger han och skrattar.

FRÅN FÖRSTASIDAN