LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Nya siffror: Kultur omsätter nära 50 miljarder

26 jun, 2023 
TT Nyheter
Tom teatersalong på Södra teatern i Stockholm – coronapandemin slog hårt mot kulturbranschen. Arkivbild.
Kulturevenemangsbranschen omsätter nära 50 miljarder kronor och har över 25 000 anställda – det visar en rapport med en ny typ av statistik.
– Vi måste kunna prata om vad kulturen har för samhällsekonomisk betydelse, säger Svensk Scenkonsts vd Mikael Brännvall.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under coronapandemin upptäckte flera kulturorganisationer att det inte finns pålitlig statistik som beskriver branschen i ekonomiska termer. Nu har Sveriges kultur-, idrott- och besöksnäring tillsammans tagit fram nationell statistik över landets evenemangsnäring, i rapporten "Evenemang i siffror".

– Som branschorganisation hade vi under pandemin ett stort behov av att kunna kommunicera med politiker och myndigheter om de svårigheter som branschen drabbades av, och förklara vilka behov av stöd som fanns från staten. Då kunde vi konstatera att det i hög grad saknades tillförlitliga siffror inom väldigt grundläggande områden, säger Mikael Brännvall, Svensk Scenkonsts vd, som menar att rapporten bryter ny mark.

Tillsammans med statistiker och forskare har organisationerna tagit fram en ny statistisk definition för att göra mätningarna, som man kallar kulturevenemangspopulationen (KEP).

Bransch i tillväxt

Rapporten visar att kultur, idrott och evenemang utöver de konstnärliga upplevelserna, underhållningen och den social gemenskapen också bidrar till samhällsekonomin. Enligt ny data från biljettbolagen såldes exempelvis över 20 miljoner biljetter 2019, till nästan 40 000 kultur- och idrottsevenemang.

Annons

– Det är cirka två biljetter per invånare och år i Sverige, säger Mikael Brännvall.

Han ser fram emot att kunna följa trender under tid. Redan nu visar rapporten till exempel att kulturbranschen hade en stark tillväxt från 2011 och fram till 2019 och pandemin. Under de åren ökade omsättningen med 36 procent, från 35 till 48 miljarder.

– Det är jättetydligt att från 2011 var det en bransch i stark tillväxt, som har stor betydelse för utvecklingen på andra områden. Sedan har vi fått fram statistik för det första pandemiåret: 2020 kom restriktionerna inte på allvar förrän ett par månader in på året men antalet anställda gick ändå ned från 25 500 till 22 000. Och omsättningen minskade med en tredjedel i ett slag, säger Mikael Brännvall.

Att kunna följa de ekonomiska trenderna i relation till samhällsutvecklingen är också viktigt när vi nu går in i en lågkonjunktur, framhåller han.

Har ett egenvärde

Rapporten ska nu göras varje år, och Mikael Brännvall tror att den kommer att bli ett viktigt verktyg i kulturorganisationers kommunikation med myndigheter och politiker men också för den egna förståelsen av branschen.

– De här 50 miljarderna som verksamheterna omsätter betyder något för människor, det ger anställningar och trygghet så, det innebär skatteintäkter, och det bidrar därutöver till andra branscher runt omkring – som besöksnäringen.

TT: Finns det en risk att fokusera så mycket på den ekonomiska vinningen med kultur?

– Jag tycker det är självklart att kulturen har ett egenvärde men det innebär inte att det inte finns samhällsekonomiska mervärden med konstnärliga verksamheter.

Annons