LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ny svensk utgivare satsar på egengjord titel

26 feb, 2023 
TT Nyheter
"Molly medusa" har en spelmekanik där huvudpersonen kan gå på väggar och tak. Pressbild.
"Molly medusa" kommer att avgöra om ensamutvecklaren Niklas Hallin kan fortsätta med spel.
Den lilla rödhåriga medusan blir också startskottet för en ny svensk spelutgivare.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Molly är en tjej som i en fantasyversion av antikens Grekland vill bli skulptör.

– Hon blir förhäxad till en medusa med ormhår, så alla varelser hon går i närheten av blir stenstatyer. Hon blir en statymakare på ett annat sätt än hon tänkt sig, säger spelskaparen Niklas Hallin.

Det är han som är upphovsmannen bakom "Molly medusa", som släpps till Switch i april. Molly kan flytta runt på statyerna för att lösa pussel, och dessutom fungerar gravitationen inte som i vanliga världen.

– Gravitationen är baserad på ytan du står på för tillfället. Så om du går längs med golvet och tar ett steg upp på väggen, så vrids hela världen och du kan promenera upp på den, säger Hallin.

Gör som ett band

Indieutvecklaren Niklas Hallin släppte för några år sedan "Yono and the celestial elephants", ett gulligt äventyr med fast snettovanifrån-kamera.

– Men det här är mycket mer ambitiöst och tekniskt avancerat, säger Hallin.

Annons

Max Malmquist och Karl Rosqvist, som arbetar med spelmusik via bolaget Burning Planet Music, har gjort musiken till både "Yono" och "Molly". Samarbetet mellan dem och Hallin har fungerat så pass bra att de nu tillsammans bildat spelutgivaren Burning Planet Digital.

– Vi försöker att tänka utanför boxen, så mycket det går, som man måste göra som band. Hur ska man göra något som inte alla andra publishers gör, så att spelet ska synas av så många som möjligt? säger Karl Rosqvist.

Influerare och vinylsläpp

I "Molly medusas" fall har man lånat in tankar kring varumärkesbyggande, och därför blir det både släppfest, vinylskivor och musikvideor för att sprida ordet om spelet. Bolaget kommer också att använda sig av influerare, likt många andra utgivare.

Att "Molly medusa" säljer bra är viktigt för trion som helhet, men framför allt för Niklas Hallin.

– Min superhemliga lilla dröm är att köpa ett hus efter att ha släppt det här spelet. Jag kan inte lova att jag kommer att göra det, men det är inte orimligt att jag kommer att kunna uppgradera mitt boende, säger han.

Annons