LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

"Nu jävlar ska damfotbollen lyftas"

06 jul, 2023 
TT Nyheter
"Jag kände att jag gett mig in på något som jag inte visste vad det var, så jag var aldrig nervös", säger Flutra Cela, till vänster, som spelar Mila i fotbollsfilmen "Forever" tillsammans med Judith Sigfridsson som gör rollen som Kia.
Lagom till fotbolls-VM kommer ungdomsfilmen "Forever" om bästisarna Mila och Kia som satsar allt på fotbollen. Men deras vänskap utmanas av tonårsromanser och hård press från en ny tränare.
– Nu jävlar ska damfotbollen lyftas. Jag blev så glad för att någon annan faktiskt vill det, säger Flutra Cela.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fotbollsspelarna Flutra Cela och Judith Sigfridsson debuterar som skådespelare i huvudrollerna som bästa vänner och lagkamrater i "Forever".

– Jag tänkte först att det skulle bli lite för mycket fotboll. Att en person som inte spelar fotboll skulle tycka det var tråkigt. Men jag har vänner som har sett den (filmen) och som tycker att det är skitbra. Det är många som har haft en komplicerad relation med en vän, säger Judith Sigfridsson som spelar Kia.

Hon och Flutra Cela, som spelar Mila, träffades på inspelningen av "Forever" (som har premiär 7 juli). I dag är de lagkamrater i damallsvenska toppklubben BK Häckens ungdomslag.

Livet imiterar konsten, och i "Forever" drömmer både Mila och Kia om fotbollskarriärer när det före detta landslagsproffset Lollo (Agnes Lindström Bolmgren) tar över som tränare. Mila har uppenbar talang men måste lära sig att samarbeta. Samtidigt kämpar hon med betygen i skolan och en mamma som inte ser någon framtid i damfotboll. Kia har börjat dejta och blir mer otillgänglig.

Annons

Olika för killar och tjejer

TT: Vad var det som tilltalade er med den här berättelsen?

– Jag tänkte att nu jävlar ska damfotbollen lyftas. Jag blev så glad för att någon annan faktiskt vill det. Vissa killar orkar inte tänka på hur olika killar och tjejer har det. Jag tycker att det är skitbra att just den här filmen framhäver det, det kommer verkligen fram på ett bra sätt, säger Flutra Cela.

I "Forever" har fotbollsklubben bestämt sig för att bara skicka pojklaget till ungdomsturneringen Gothia Cup, och Milas nya tränare vittnar om hur dåligt betalt hon fick som proffsspelare jämfört med sina manliga kollegor.

Skillnaden i attityd märks även när Mila och Kia umgås med jämnåriga killar som menar att färre vill betala för att titta på damfotboll.

Judith Sigfridsson och Flutra Cela gick från en inrutad tillvaro med skola, bussresor och fotbollsträning till att släppa det mesta för att ibland vaka hela nätter under filminspelningen. Ett "drömjobb" enligt Cela, som får medhåll av sin motspelare.

Annons

– Jag hade inga förväntningar alls egentligen men det var riktigt kul. I den miljön kommer man så nära alla i produktionen. Jag kom till jobbet varje dag och var taggad, säger Judith Sigfridsson.

Komplicerad vänskap

Många lagsportfilmer har en stark huvudperson där resten av laget får utgöra bifigurer. I "Forever" är Mila och Kias kompisrelation i centrum.

En scen mellan Cela och Sigfridsson var särskilt känslosam att spela in, när Mila och Kias vänskapsrelation ställs på sin spets innan en viktig match. Det började med att skådespelarna började skrika på varandra för att trigga igång rätt känslor, och till slut hittade de rätt.

– Jag började böla, och så ser jag att Judith också bölar. Och alla i omklädningsrummet började gråta med oss. Spelarna på bänken och alla i teamet bakom kameran – alla började gråta, säger Flutra Cela. Hon berättar att stora delar av dialogen varit improviserad för att kännas autentisk.

Annons

"Fotboll före allt"

Flutra Cela kom precis som Mila till Sverige från Kosovo, men till skillnad från sin rollperson har hon haft väldigt starkt stöd från sin släkt när det gäller fotbollen, trots att hon missat både fastemånaden id och släktträffar för träningen. Men hon ser en del andra likheter mellan sig själv och sin rollperson.

– Mila har den här aggressionen som jag också har, och hon kanske inte tycker om skolan och hon skiter i allt annat. Jag har inte dåliga betyg eller så men jag tar verkligen fotbollen före allt, allt, allt, allt, allt i mitt liv, säger Flutra Cela.

Annons