Liv Ullmann om vännerna: Saknar dem så mycket

Liv Ullmann om vännerna: Saknar dem så mycket

Liv Ullmann berättar om sitt liv i nya dokumentärserien "Liv Ullmann – a road less travelled" på Viaplay.

Beate Oma Dahle/NTB/TT
Liv Ullmann tar en tur längs minnenas allé i en ny dokumentärserie.
– Herregud vad jag har varit med om mycket. Men jag också glömt mycket, för man går vidare, säger hon till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Liv Ullmann, 84, blev påmind om sin långa karriär under arbetet med dokumentärserien, som har premiär på Viaplay den 21 maj.

Uppväxten under kriget, samarbetet med Ingmar Bergman, som hon också levde med, förstås. Men också åren som filmstjärna i Hollywood, regissör på teatern och inom filmen och så hennes oförtröttliga arbete som aktivist inom Unicef och för flyktingars rätt.

Serien tar avstamp med att Liv Ullmann får en heders-Oscar i Hollywood och avslutningen av historien känns som en tanke. I dagarna blir det världspremiär på dokumentären på filmfestivalen i Cannes.

– För en vecka sedan var det ingen av oss som visste detta, men plötsligt ringde Cannespresidenten och sa: "Den måste vi visa". Så nu ska vi dit och gå på röda mattan, säger Liv Ullmann med ett stort leende.

Hon säger att han tar det som en hedersbetygelse för lång och trogen tjänst inom filmen.

"Persona" genombrottet

Första rollen gjorde hon för 65 år sedan, men det var i Ingmar Bergmans "Persona" Liv Ullmann fick sitt stora genombrott 1966. Sedan dess är hon ständigt förknippad med honom.

– Jag hade tur att han använde mig i "Persona", för det förändrade hans filmspråk och sättet att göra film, säger Liv Ullmann och fortsätter:

– Jag kunde inte ha gjort det själv. Han kunde ha gjort det själv, som manusförfattare och regissör, men det var inget dålig val han gjorde, att ha med mig, och jag var med i alla hans filmer därefter. Förutom "Fanny & Alexander", som både Max von Sydow och jag av obegripliga skäl tackade nej till, säger hon.

Liv Ullmann har tidigare berättat att Bergman reagerade starkt när hon valde bort en roll i "Fanny & Alexander" för att medverka i en norsk produktion.

– Han skrev ett brev till mig som började "Kära Liv Ullmann", säger hon och himlar med ögonen.

Den formella tonen skulle tolkas som att relationen var på iskall nivå.

– Du har brutit din förstfödslorätt, skrev han till mig. Men när jag väl fick se den färdiga filmen med Ingmar grät jag och vi höll varandra i handen.

"Minns olika"

Bergman och Liv Ullmann fortsatte att stå varandra nära till hans död 2007. Relationen mellan Ingmar Bergman och Liv Ullmann ledde bland annat till dottern Linn Ullman som gett ut flera böcker där hon skrivit utlämnande om sina föräldrar. Ibland är det jobbigt för Liv Ullmann att läsa vad dottern skriver.

– Ibland minns vi väldigt olika, men jag mindes också väldigt annorlunda än vad min mamma gjorde, så det kan vara så. Ibland kan det göra lite ont, och då kanske jag läser det i stället om några år.

Men hon understryker att hon är stolt över sin dotter.

– Jag är inte bara stolt, jag är helt tagen. Hon har en fantastisk karriär, och jag vet och förstår att det är svårt att ha föräldrar som är så kända.

Ingmar Bergman är borta sedan 2007. Även Max von Sydow, Erland Josephson och Bibi Andersson, Liv Ullmanns bästa vän, har gått ur tiden. Liv Ullmann saknar sina vänner som skapade filmhistoria.

– Jag saknar dem så mycket. Varje gång jag var med om något jobbigt kunde jag ringa till Bibi och hon förstod direkt. Och Erland… det finns inte en hemlighet jag haft i livet som Erland inte kände till.

FRÅN FÖRSTASIDAN