LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Kungliga Operan stänger för renovering 2026

04 jul, 2023 
TT Nyheter
Kungliga Operan i Stockholm Arkivbild.
Kungliga Operans lokaler i Stockholm kommer att stänga för renovering 2026, bekräftar Ingrid Eiken, general­direktör på Statens fastighetsverk (SFV), för Svenska Dagbladet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det här är inget nytt besked utan det gav myndigheten till regeringen i samband med hemställan om investeringsmedel för förstudien i april, säger Ingrid Eiken, Fastighetsverkets generaldirektör till TT.

Den 22 juni kom regeringsbeslutet där fastighetsverket fick i uppdrag att göra en förstudie för renoveringen. Den ska redovisas senast den 30 april nästa år.

Beslutet följer på det uppdrag som regeringen gav SFV i mars 2023 om att lämna in ett underlag inför en renovering av operabyggnaden.

– Vi har precis börjat sätta upp byggnadsställningar och man kommer uppleva att det pågår renoveringar hela tiden från och med nu. Det stora renoveringsarbetet kommer däremot att sätta igång under 2026, men byggnaden är i så pass eftersatt skick och behoven är så pass stora att vi gör renoveringen hela tiden, fortsätter hon.

I samband med ombyggnationen kommer driften i huset att stängas ner och Operans verksamhet flyttas.

Annons

– Det finns inget datum och vi har ingen plan i dag men eftersom vi måste ha verksamheten någonstans under den perioden tittar vi på ett antal olika alternativ, möjliga lokaler och pratar med fastighetsägare och intressenter. Det blir en spännande utmaning, säger Fredrik Lindgren vd vid Kungliga Operan till TT.

SFV har begärt 90 miljoner kronor för att se över förutsättningarna för renoveringen, något som nu ska beskrivas i förstudien. Förstudien ska sedan mynna ut i ett konkret projekt med kostnader och tidsplan som regeringen får ta ställning till.

Annons