LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Kriget splittrar ryska artister

07 jun, 2023 
TT Nyheter
Jurij Sjevtjuk, rysk artist och poet, har fått böter och tvingats ställa in konserter. Arkivbild.
Rysslands krig i Ukraina splittrar ryska artister. Punkaren Vladimir Kotlyarov, sångare i bandet Pornofilmy, valde att flytta till Georgien i protest.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det äcklade mig att vara i ett samhälle som praktiskt taget inte reagerade på att kriget hade börjat, säger han till AFP inför en konsert i den armeniska staden Jerevan där fler ryska band som tagit ställning mot kriget uppträder.

– Jag förstod att det skulle vara väldigt svårt för mig att leva bland de likgiltiga, fortsätter Vladimir Kotlyarov, men berättar också att kriget fick honom att rasa ner i "ett svart hål". Under flera månader kunde han inte skriva något alls tills han till slut lyckades göra musik igen. Tillsammans med sitt band har han organiserat välgörenhetskonserter till förmån för ukrainska flyktingar.

Även den ryska popdrottningen Alla Pugatjova tillhör dem som lämnat Ryssland. Bland de oppositionella som i stället valt att stanna finns Jurij Sjevtjuk som tvingats böta och som också har fått konserter inställda sedan han kritiserat kriget.

Men i Ryssland finns också artister som öppet står på regimens sida, som Shaman, en popsångare som slagit igenom med patriotiska låtar som "Jag är rysk".

Just den videon har setts 35 miljoner gånger på Youtube. Han tackade nej till intervju med AFP.

Annons