Hemse om Rautelin: En viktig person i mitt yrkesliv

Hemse om Rautelin: En viktig person i mitt yrkesliv

Stina Rautelin blev 59 år. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Vänner och kollegor sörjer den bortgångna skådespelaren Stina Rautelin.
– Jag beundrade henne för hennes enorma integritet och kunskap, säger skådespelaren Rebecka Hemse.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hon berättar att hon träffade Stina Rautelin på sitt första stora tv-jobb, serien "Radioskugga". Rautelin hade nyligen flyttat från Finland till Sverige. Hemse var 18 år.

– Jag kommer alltid att minnas henne som en av de första professionella skådespelarna jag jobbade med. Hon var generös mot mig som var så oerfaren. Stina var en viktig person i mitt yrkesliv, säger Rebecka Hemse till TT.

Beskedet om kollegans död kom som en chock:

– Det kom som en stor överraskning för jag har inte umgåtts med henne på länge. Hon kommer att saknas.

Persbrandt: Hade så kul

Mikael Persbrandt uttrycker sin sorg i ett mejl till Aftonbladet.

"Vi som hade så kul i repsal 1 på Dramaten under repetitionerna av 'Herr Puntila och hans dräng Matti', vi som kämpade oss igenom alla Beckfilmer, vi som talades vid senast i förra veckan, kära, kära Stina alldeles för tidigt har du lämnat oss. Vila i frid", skriver han.

Skådespelaren Bengt Baule sörjer sin gamla kollega från SVT:s "Rederiet".

– Stina var en väldigt genuin människa och en otroligt begåvad tjej. Både inom teater och i regi, säger han till Aftonbladet.

Från komedi och klassikerna

Skådespelaren och komikern Ola Forssmed, som också jobbat med Rautelin i "Rederiet" lämnar sina kondoleanser i ett sms till Expressen :

"Jag minns henne som en glad och bra kollega. Sedan har jag njutit av hennes fantastiska skådespeleri i olika produktioner, både på tv och på teatern. Jag är mycket bedrövad av hennes allt för tidiga bortgång och beklagar till hennes familj och vänner."

Stina Rautelin spelade också på Svenska Teatern i Helsingfors där hon medverkade i bland annat "Anna Karenina", "Faust" och "En dåres försvarstal". Teaterns presstalesperson David Lindström beskriver i ett mejl till Expressen Rautelin som en rolig, vänlig och lyhörd person.

"Hon tog sitt arbete väldigt seriöst och var en stor skådespelerska som klarade allt från komedi och musikal till de stora klassikerna", skriver han.

FRÅN FÖRSTASIDAN