LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

"Frost" som nynorsk musikal väcker kritik

15 apr, 2023 
TT Nyheter
Mimmi Tamba gör en av huvudrollern i "Frost" på nynorska. Arkiv.
Mimmi Tamba och Ina Svenningdal spelar systrarna Anna och Elsa när Det Norske Teatret i Oslo sätter upp musikalen "Frost" på nynorska. Norsk privatteater tycker att musikalen hamnat fel.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den isländske regissören Gísli Örn Gardarsson har blivit tillfrågad av Disney att göra en mer nordisk variant av den musikal som tidigare gjorts av filmen "Frost", uppger NRK. Själva historien är inspirerad av HC Andersens saga "Snödrottningen" och även filmen har många nordiska referenser.

Gísli Örn Gardarsson kontaktade själv Det Norske Teatret som tackade ja och uppsättningen får premiär på nynorska i oktober.

Den norska privatteaterproducenten Karianne Jæger är dock kritisk till att en teater som finansieras med "många miljoner skattekronor" gör ett så kommersiellt projekt. Hon har själv försökt få sätta upp "Frost" och menar att musikalen hade behövts på den norska privatteatern. Den skattefinansierade teatern borde prioritera annat, tycker hon.

– Till exempel ny norsk dramatik. Titlar som "Frost" hör hemma på privatteatrar säger hon till NRK men får mothugg av Erik Ulfsby, chef på Det Norske Teatret.

– Det är viktigt för nynorskan att också kunna vara kommersiell, säger han.

Annons