LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Fotografen Denise Grünstein har avlidit

26 jun, 2023 
TT Nyheter
Denise Grünstein blev den första levande konstnären att bli representerad både på Moderna museet och Nationalmuseum. Arkivbild.
Hon var en av de stora fotokonstpionjärerna. På midsommarafton avled Denise Grünstein efter en längre tids sjukdom, och efter sig lämnar hon ett avtryck som en av giganterna inom samtida fotografi.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den finländska fotografen Denise Grünstein har gått bort. Hon avled den 23 juni och blev 72 år gammal. Hon begravs på Skogskyrkogården i Stockholm.

– Det är väldigt tråkigt att hon inte fick leva längre, men hon hann med väldigt mycket, berättar hennes gallerist Michael Storåkers för TT.

Denise Grünstein föddes i Helsingfors 1950, och när hon var sex år flyttade familjen från Finland till Sverige. I ungdomen studerade hon fotografi både i USA och i Sverige. I början av 1980-talet uppmärksammades hon stort och blev känd som en av Sveriges bästa porträtt- och modefotografer. Hon arbetade på tidningar som Elle och Månadsjournalen, och även som stillbildsfotograf på Svensk Filmindustri.

Ny tolkning av konstfotografi

Hon skiftade sedan allt mer över till konstfotografi. 2001 hade hon sin första stora separatutställning, "Figurer i landskap" på Moderna museet i Stockholm och introducerade för första gången publiken för sin musa och modell Marta Oldenburg som skulle förbli Grünsteins medarbetare i flera decennier framåt. 2010 kunde man se henne på prestigefulla Kiasma i Helsingfors, och 2014 på Nationalmuseum.

Annons

2018 knöts hon till galleriet CFHILL i Stockholm.

– Hon kom med en helt ny tolkning av vad konstfotografi kunde vara, hon förnyade fotokonsten i svensk konsthistoria. Hon hade alltid en stark berättelse i sin konst. Det handlade om att kommunicera det oförklarliga och vackra på ett intuitivt sätt, och så jobbade hon, berättar hennes gallerist Michael Storåkers.

Minnesutställning

Till hösten planerades en retrospektiv utställning med Denise Grünsteins fotografi på galleriet, som nu istället blir en minnesutställning.

– Hon var en en person som gick från djupt allvar till komik på några sekunder. En härlig person med stark integritet, hon visste vad hon ville och var trygg i sina idéer, säger Michael Storåkers.

Annons