Efter 14 år: Jafar Panahi kunde lämna Iran

Efter 14 år: Jafar Panahi kunde lämna Iran

Den iranske filmskaparen Jafar Panahis utreseförbud har hävts, meddelar hans fru på Instagram.

Jan Bauer/AP

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den iranske filmregissören Jafar Panahi har lämnat Iran för första gången på 14 år. Hans fru Tahereh Saeedi har publicerat en bild på Instagram som visar hur paret anländer till en okänd flygplats med stora leenden på läpparna. I texten uppger hon att Jafar Panahis utreseförbud har hävts, skriver Variety.

I februari i år släpptes Panahi mot borgen efter sju månader i fängelse och efter att ha börjat hungerstrejka mot det iranska rättssystemets "illegala och inhumana behandling".

Den 62-årige Panahi, som är en av Irans mest prisbelönta filmskapare, greps i juli förra året och sattes i det ökända Evin-fängelset i Teheran för att avtjäna ett sexårigt straff för "propaganda mot systemet" – en dom som avkunnats redan 2010.

Panahi var också belagd med förbud att både lämna Iran och att göra filmer. Trots det har han fortsatt med filmskapandet och hans senaste film "No bears" tilldelades i höstas juryns specialpris på filmfestivalen i Venedig. Enligt The Guardian spekuleras det om att Jafar Panahi nu ska ingå i juryn på årets filmfestival i Cannes.

FRÅN FÖRSTASIDAN