Eah Jé: Scenskräck och känslor

Eah Jé: Scenskräck och känslor

Egentligen var planen aldrig att låtarna skulle visas upp för någon. Men när Eah Jé lade ut snuttar på sitt Tiktok-konto fick skivbolagen upp ögonen, och nu har han släppt sin första ep.

Björn Larsson Rosvall/TT
Han brottas med svår scenskräck och blottar sina innersta känslor i låttexterna. Stjärnskottet Eah Jé gör succé på Tiktok och topplistorna – men i framtiden vill han gå i en annan riktning.
– Jag siktar på att det ska låta lite gladare, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han försover sig, men kommer i tid med rufsigt hår.

Sent natten före har Eah Jé tagit sig hem från Göteborgs centralstation på en för liten cykel som han spontanköpt under ett flera dagar långt valborgsfirande i Lund.

Väl där märkte han av det relativt nya kändisskapet.

– Jag försökte gå på toa och blev stoppad tre gånger bara på vägen dit. Det är roligt, men jag sköter det så dåligt. Folk säger att de gillar mina låtar och jag står bara där, säger han och skrattar.

23-åringen från Göteborg har uppmärksammats stort för ep:n "En liten låtidé" som släpptes i februari. Inte minst sedan Bianca Ingrosso delade singeln "Beroendeframkallande" till sina 1,3 miljoner följare på sitt Instagramkonto.

"Så sjukt nervöst"

I samband med det fick Eah Jé frågan om att uppträda i Ingrossos pratshow. Han ville egentligen tacka nej.

– Det var första gången jag framträdde för publik på riktigt och jag kände bara nej. Det var så sjukt nervöst.

Scenskräcken har följt honom sedan barnsben. Han kan inte sätta fingret på vad som är så jobbigt, men tanken på att uppträda inför publik får pulsen att rusa och händerna – som annars aldrig är frusna – att kännas som istappar.

Som nioåring skrev han sin första egna låt, men när han tillsammans med vänner skulle uppträda för fritidsfröknarna höll han sitt anteckningsblock framför ansiktet under hela framträdandet. Ingen fick se honom sjunga.

– Låten skrev jag när mina föräldrar skiljde sig. Jag kommer ihåg att jag och min pappa låg och sov i en stuga, och jag vaknade klockan fem på morgonen. Jag klättrade över honom, tog fram ett block och skrev den här låten, berättar Eah Jé.

På gymnasiet gick han musiklinjen, men scenskräcken och prestationsångesten dödade glädjen. Först efter studenten, som 19-åring, hittade han ett format där han kände sig trygg.

Tiktok som KBT

"Det här är en till liten låtidé".

Med den meningen inleder Eah Jé nästan varje video på Tiktok, där han sedan sjunger snuttar av olika färdiga eller ofärdiga låtar. Det var via Tiktok-kontot, som i dag har nästan 50 000 följare, som skivbolagen fick upp ögonen för honom.

– Det var lite som KBT. Att långsamt visa grejer för folk, för att det sedan skulle bli lättare.

Eah Jés mamma kommer ifrån Sydafrika. Han är född och har tillbringat delar av uppväxten där, och skrev därför på engelska i början.

– På ett sätt är det lättare att skriva på engelska, det känns inte lika personligt. På svenska blir det mer ingående, nästan lite grövre. Både svordomar och kärleksförklaringar låter mycket ytligare på engelska, säger han.

Att skriva låttexterna är terapeutiskt, berättar Eah Jé. Singeln "Beroendeframkallande" skrev han på en kvart.

– De flesta låtarna jag skriver är för att jag vill få ur mig något. Någon känsla eller händelse. Jag har försökt skriva låtar som är helt opersonliga, men det är inte lika lätt, säger han.

"Ska slappna av"

Redan nu pågår arbetet med nya låtar och nästa skiva. Eah Jé vill fortsätta utforska det synthiga soundet som präglat de nyaste låtarna, men med ett gladare anslag.

– Jag tror inte att det är så roligt om jag bara släpper deppiga låtar. Men det är så svårt att skriva något som inte är sorgligt, säger han.

Och viktigast av allt: Han vill komma över scenskräcken.

– Jag ska försöka våga lite mer. Och slappna av.

FRÅN FÖRSTASIDAN