De får årets Anna-pris

De får årets Anna-pris

Regissörerna Alexe Landgren och Karen Haugaard prisas för sitt filmprojekt "Lykke Post Partum".

Anders Ahlgren
Regissörerna Alexe Landgren och Karen Helene Haugaard tilldelas årets Anna-pris för sitt filmprojekt "Lykke Post Partum".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Lykke Post Partum" är Landgren och Haugaards långfilmsdebut. Den handlar om hur en förlossningsdepression inte bara påverkar mamman utan hela familjen.

Projektet prisas för vikten av rätt hälso- och sjukvård under graviditet, förlossning, eftervård och amning.

"Efter sju ansökningar med samma projekt lyckades vi! Anna-priset kom i precis rätt tid och gör stor skillnad för oss i detta lågbudgetprojekt. Vi är stolta, glada och oerhört tacksamma," säger pristagarna Landgren och Haugaard i ett pressmeddelande.

Anna-priset delas ut till en eller flera personer som med rörliga bilder gestaltar FN:s kvinnokonvention på ett starkt och konstnärligt sätt. Prissumman är på 100 000 kronor.

Priset instiftades 2014 och är uppkallat efter en av Sveriges första kvinnliga regissörer, Anna Hofman-Uddgren. Det är instiftat av WIFT (Women in Film and Television), UN Women Sverige och Svenska Filminstitutet.

Prisutdelningen äger rum på Tempo Dokumentärfestival den 11 mars. Tidigare pristagare är bland andra Jonelle Twum, Natalie Álvarez Mesén och Lovisa Sirén.

FRÅN FÖRSTASIDAN