"Dame Edna" död – "Den stora förebilden"

"Dame Edna" död – "Den stora förebilden"

Barry Humphries har avlidit, 89 år gammal. Arkivbild.

Joel Ryan/AP/TT
Dragshowartisten Barry Humphries, som gjorde succé som Dame Edna, har avlidit, 89 år gammal. Han avled i Sydney under lördagen, uppger Sydney Morning Herald.
– För mig var han den stora förebilden, säger Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barry Humphries hade vårdats på sjukhus sedan i februari efter att ha ramlat och brutit höften i hemmet.

– Det var det löjligaste du kan tänka dig. Jag sträckte mig efter en bok, min fot fastnade i en matta eller nåt och jag föll, berättade han för tidningen i mars.

Men Humphries kom aldrig hem från sjukhuset och för en vecka sedan förvärrades hans hälsotillstånd avsevärt. Han avled omgiven av sin familj på sjukhuset i Sydney.

Stor förebild

Den svenske dragshowartisten och klädskaparen Lars-Åke Wilhelmsson beskriver Humphries som en stor förebild. Regissören Hans Marklund och han ändrade figuren Babsan efter att ha sett Dame Edna.

– Jag har tagit väldigt mycket grejer från honom. I stället för det blåa håret jag hade från början blev mitt lila, men jag tog inte glasögonen, säger han.

Lars-Åke Wilhelmsson säger att nyckeln till Dame Ednas framgång var att figuren aldrig blev för vulgär utan bara "rolig och tantig".

– Han var väldigt fräck och rolig och drev med gästerna, men blev aldrig plump. Han var fyndig och genialisk.

Lars-Åke Wilhelmsson såg Dame Edna flera gånger och fick en gång för drygt 20 år sedan träffa honom, bakom scenen på Cirkus i Stockholm efter en föreställning.

– Det var bara jag, Benny Andersson och Per Gessle som fick gå in och hälsa på honom. Men vi fick bara träffa honom som Dame Edna. Han var kvar som "tanten" och drev en massa med Benny om Abbalåtar, minns Wilhelmsson.

Egen tv-show

Barry Humphries började uppträda som Dame Edna redan 1955, men storhetstiden var under 1980- och 90-talen, då hennes lila hår, burdusa sätt och hälsningsfras "Hello, possums" gjorde henne känd över hela världen. Hon fick en egen tv-serie som visades även i Sverige.

Tv-serien var uppbyggd som pratshower där Edna intervjuade kändisar på sitt karaktäristiska överlägsna och inte särskilt ödmjuka sätt – ofta samtidigt som hon körde med sin assisten Madge, spelad av skådespelaren Emily Perry, som avled 2007.

Barry Humphries lade egentligen sin figur "på hyllan" och slutade uppträda som henne för drygt tio år sedan, men gjorde comeback med jämna mellanrum. Den senaste gången så sent som 2019 med ytterligare en avskedsturné i Australien.

Hemmafruar förebild

Den australiske dragshowartisten Barry Humphries föddes i Melbourne 1934 och skapade Dame Edna redan i 20-årsåldern. Även om han gjorde andra figurer och teaterroller i eget namn blev ingen så känd som Dame Edna.

Humphries berättade att han fick inspiration till sin figur – och minst hennes spektakulära glasögon – från de hemmafruar som fanns i kvarteret när han växte upp i 50-talets Australien.

Figuren Dame Edna genomgick också en förvandling genom åren och gick från att vara en hemmafru till en mer internationell stjärna, som skröt om att hon kände drottning Elizabeth och gillade att umgås med kändisar.

Barry Humphries fick medalj av drottning Elizabeth och 2006 blev Dame Edna frimärke i hemlandet. Några år tidigare gästspelade hon i tv-serien "Ally McBeal".

FRÅN FÖRSTASIDAN