LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Bergfeldt om "Drömlandet": Ett land i kris

02 jun, 2023 
TT Nyheter
Carina Bergfeldt återvänder till USA i SVT-serien "Drömlandet". Med sig på resan har hon Tareq Taylor.
Under flera år var Carina Bergfeldt en uppskattad USA-korrespondent för SVT.
Väl hemma i Sverige igen kände hon att det fanns mycket som hon inte hunnit skildra – det blev upptakten till nya tv-serien ”Drömlandet”.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag gjorde reportage som var två och trettio långa. Det fanns så mycket mer att berätta, att skildra deras historier på riktigt, säger Bergfeldt till TT.

I sex program reser hon och Tareq Taylor omkring i några av den amerikanska söderns delstater. Bergfeldt träffar personer hon har mött tidigare för uppföljningsreportage, medan Taylor besöker ställen där det lagas mat och själv testar att laga den amerikanska söderns cuisine.

– Han hade aldrig varit i södern förr, så han fick utforska den, medan jag fick möjlighet att grotta ner mig, säger Carina Bergfeldt.

Talar om skolskjutningar

I det första programmet träffar hon två pojkar som vid 12 års ålder intervjuades av henne om skolskjutningar. Nu är pojkarna 17 – hur ser deras liv ut i dag, vad tycker de om vapenlagarna i USA?

– En annan person jag träffar igen är en kvinna utanför en abortklinik. Då höll den på att stängas, nu är den stängd, och hon gråter. Det är många känslosamma möten.

Annons

Carina Bergfeldt säger att hon själv under tiden som korrespondent har sett väldigt mycket våld och elände.

– Tareq kom nog dit med en mer positiv blick, och blev lite deppigare under resans gång.

Kluvna känslor

Carina Bergfeldt älskar USA, men förklarar samtidigt att hon har kluvna känslor.

– Det är så förändrat, kvinnor har förlorat rätten till att bestämma över sina egna kroppar, det är ett land i väldigt stor kris.

– Alla talar om ”the land of dreams”, att detta är landet där alla kan lyckas. Detta som det samtidigt är ett av de länder som det är svårast att lyckas i. Därav titeln ”Drömlandet”.

Annons