"Änglagård" blir musikal – Nutley tvekade

"Änglagård" blir musikal – Nutley tvekade

Tommy Körberg, Tuva B Larsen, Helen Sjöholm och Lindy Larsson medverkar i musikalversionen av "Änglagård". Pressbild.

Mats Bäcker
Colin Nutley tvekade länge på om han skulle låta rollfigurerna från "Änglagård" ta klivet ut på musikalscenen. 30 år efter filmpremiären ändrade han sig.
– I början var jag inte alls intresserad, säger han till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Att släppa ifrån sig en värld som man har skapat, är lite som att se sina barn flytta hemifrån, menar Colin Nutley. Kanske var det därför han funderade i flera år, innan han tackade ja till erbjudandet om att låta Fanny, Zack, Rut och de andra rollfigurerna från "Änglagård" ta ton på Oscarsteaterns scen.

– Plötsligt kände jag "varför inte?", konstaterar Colin Nutley.

Han fortsätter:

– Jag jobbade med en grupp ikoniska skådespelare som jag blev helt kär i, det var en fantastisk tid. Om man känner att filmen lever vidare i den grad att man vill göra en musikalversion av den är det bara kul.

Norsk huvudroll

Handlingen utspelas i en sömnig by, någonstans i Sverige. Samhället skakas om när ett kompispar flyttar dit, och konflikter uppstår i mötet mellan det nya och det gamla.

Edward af Sillén regisserar medan Fredrik Kempe har skrivit musiken. Colin Nutley är bara involverad i musikalen som rådgivare.

– Jag finns där om de behöver hjälp med idéer som de vill testa, men jag kommer inte att springa in och ut ur Oscarsteatern varje dag, säger han.

– Man vill inte vara så involverad att man blir irriterande.

Det blir Tuva B Larsen som tar över rollfiguren Fanny efter Helena Bergström. Trots att Larsen är uppvuxen i Norge, såg hon filmen som barn.

– Allt såg så mysigt ut. Och jag har den här fräcka bilden inpräntad på näthinnan, Helena på motorcykel. Jag hade en väldigt varm relation till filmen.

Nu ser hon fram emot att göra en egen tolkning av rollfiguren.

– Det är något speciellt med att göra en nyskriven musikal, man får en annan relation till verket. Man får en koppling direkt till sin egen nerv eftersom man har suttit och fnulat med det från början, säger hon.

Körberg och Sjöholm

Rickard Wolffs Zac spelas i musikalen av Lindy Larsson, medan Helen Sjöholm tar över rollfiguren Rut. Hennes utmaning nu blir att sätta sin egen ton.

– Rut har blivit sviken tidigt i sitt liv på flera sätt, det har skapat en hårdhet och en bitterhet inom henne. Hon är komplex, det är intressant att utforska var det här kommer utifrån, säger Helen Sjöholm.

TT: Hur är det att göra en ny version av en så folkkär filmatisering?

– Jag gjorde "Kristina från Duvemåla" för ytterst länge sedan och då var det “Åh nej, de ska göra ett nytt verk av Vilhelm Mobergs stora epos". Det är klart att det både skapar förväntningar och massa förutfattade meningar. Det är kul att slå hål på det, säger Helen Sjöholm.

Hon fortsätter:

– Vår lust ligger i att skapa nya förutsättningar för den här berättelsen.

Filmen "Änglagård" hade premiär 1992, och lockade över 1,1 miljoner biobesökare. Musikalen har premiär den 10 september på Oscarsteatern i Stockholm.

FRÅN FÖRSTASIDAN