LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

90-tal präglar sommarens soundtrack

15 jun, 2023 
TT Nyheter
Det blir 1990-tal i ny tappning med David Guetta i sommar. Arkivbild.
Svensk sommar 2023 kommer inte att präglas av bara en enda låt. I stället blir det ett pluralistiskt soundtrack med eurodance, epa-dunk, remixar och låtar på svenska, enligt musikexperter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I flodvågen av ny musik blir det allt svårare att enas kring en låt som blir sommarens plåga – den hatälskade som når alla oavsett ålder och musikstil.

– Det finns inte bara en enda låt som folk kan samlas runt, säger Robert Sehlberg, musikchef på Rix FM.

Enligt honom kommer tre olika spår att dominera sommaren.

– Euron är en stor trend. Det blir 90-tal i ny tappning med David Guetta. Det blir epa-dunk med Bolaget och Hooja som också är en stor trend men inte för yngre vuxna. Och så har vi svensk musik på svenska som alltid är populärt på sommaren, säger Sehlberg.

Remix

Elsa Engvall, programledare på Sveriges Radios "Digilistan", instämmer i att det inte blir en utan flera låtar som sätter sommarens soundtrack.

Adaams sampling av Veronica Maggios "17 år" är ett exempel. Hon nämner Thomas Stenströms "Andas in andas ut", som klättrat och senaste veckan placerat sig på radions topp-tio-lista. Finlands "sämste förlorare," som hon kallar Eurovision-Käärijä, tror hon däremot inte att man orkar med dygnets alla timmar.

Annons

– Men norska Alan Walkers remix på "Cha cha cha" är lite mindre metal, mer klubb och trancefeeling, det är ett starkt sound just nu.

Även "Tattoo" skulle må gott av en remix, tycker hon.

– Loreens låt behöver en mix för att man ska orka med den.

Maggio drottning

Möjligtvis finns det en låt som experterna tror lite mer på – "Occhi d'amore" med NOTD och Veronica Maggio.

Den kommer att fastna, säger både Engvall och Sehlberg.

– Den är simpel, glad och nästan lite barnslig på så sätt att man älskar den ena dagen och hatar den andra dagen, säger Elsa Engvall.

Samtidigt flaggar Selhberg för att sommaren precis har börjat. Han slänger in Tiktok som dagens trendsättare med snabba vändningar och motor för nya hits.

– Efter midsommar kan det hända saker. Det har hänt förut, säger han.

Hans bevismaterial är Jawsh 685 "Savage love" med Jason Derulo. Låten släpptes våren 2020 men fick ett nytt sound mot sommaren, pushades av Tiktok och blev från midsommar låten som stod över de andra.

Annons