Ingvar Kamprad skänker 5 miljoner till äldre

Ingvar Kamprad skänker 5 miljoner till äldre

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad är känd för sina generösa gåvor. Nu skänker hans stiftelse ytterligare hela fem miljoner kronor till projekt som ska göra äldre människor mindre ensamma, rapporterar Smålandsposten.

När Veckans affärer förra året publicerade sin årligen återkommande lista över Sveriges rikaste personer, hamnade Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, 90, på första plats – trots att ägarstrukturen i Ikea är snårig och omdiskuterad med en rad stiftelser på olika håll i världen. Klart är i alla fall att Ingvar Kamprad, via Familjen Kamprads stiftelse, är god för miljarder.

Ingvar Kamprad fortsätter, via sin stiftelse, att generöst dela med sig av sina miljoner till de äldre i Småland. Bild: Kai Rehn/IBL Bildbyrå

Ingvar Kamprad fortsätter, via sin stiftelse, att generöst dela med sig av sina miljoner till de äldre i Småland.

Men möbeljättens grundare sitter inte och ruvar på sina pengar – han har under flera år frikostigt delat med sig av dem till lokalsamhället i Småland där han har sina rötter och numera bor. På stiftelsens hemsida listas en lång rad med projekt som beviljats ekonomiskt bidrag, bland annat olika forskningsprojekt vid de svenska universiteten men också ett stort antal projekt vars syfte är att hjälpa behövande äldre.

Fyra miljoner till Växjö stift

Nu ska Smålands äldre få ytterligare fem miljoner kronor, rapporterar bland annat Smålandsposten.

– Ingvar Kamprad är otroligt angelägen om dessa frågor och brinner för hjälpverksamhet, säger Lena Fritzén, ordförande för stiftelsen, till Smålandsposten.

Fyra av de fem miljonerna ska via Växjö stift fördelas till olika gemensamma aktiviteter för äldre i hela Småland, under en tidsperiod om tre år.

– Vi ser helst att det sker i landsbygdsförsamlingar, i städerna finns ändå mycket att välja på. Vi vill att pengarna når kapillärerna, de små församlingarna. Alla, oavsett religiös hemvist, ska kunna delta. Vi hoppas att stiftet kan möta de behoven, säger Lena Fritzén till Smålandsposten.

Ska få hjälp hemma

En miljon ska gå till två pilotprojekt i Växjö kommun.

– Det handlar om förebyggande arbete så äldre klarar sig utan uppbackning av till exempel hemtjänsten. Det kan också röra sig om hjälp med sociala behov eller praktiska saker hemma, säger Lena Fritzén till Kvällsposten.

Under de senaste sex åren har Familjen Kamprads stiftelse delat ut sammanlagt svindlande 400 miljoner kronor till förmån för äldre och olika forskningsprojekt, skriver Kvällsposten.

AV: Minna Wallen Widung

LÄS OCKSÅ: Skön kille skämtar om produktnamnen på IKEA – irriterar flickvännen till max

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN