Artikeln innehåller reklamlänkar

Därför blir du torr i ansiktet – och så slipper du det

Därför blir du torr i ansiktet – och så slipper du det

Med det kyligare klimatet kommer ett torrare och mer irriterat ansikte. Men som tur är går det att göra någonting åt – här listar vi flera smarta tips på hur du motverkar torr och glåmig hud.

Det stramar, kliar och svider – samtidigt som ansiktet blir rödflammigt och börjar flagna. Torr och irriterad hud är inte roligt, men i princip omöjligt att komma ifrån under årets mest kyliga månader. Att vi blir torra beror på att huden har för lite fukt och fett i sig och anledningen till att vi lättare drabbas av irriterad hud under hösten och vintern beror på att luften är torrare då än på sommaren.

Som tur är går det att förebygga och lindra torr hud – och ju tidigare du börjar behandla ansiktet desto bättre. Vi har med hjälp av 1177 Vårdguiden listat tre tips på hur du enklast motverkar torrhet:

Effektiva vardagstips mot torrt ansikte:

  • Tvätta aldrig ansiktet med tvål. Hudens naturliga fett riskerar att försvinna när du tvättar dig med tvål. Använd rengöring avsedd för ansiktet i stället, det finns till exempel varianter med olja som löser upp smuts utan att torka ut huden.
  • Duscha inte mer än nödvändigt. Ofta upplevs ansiktet och huden extra stram och torr efter en dusch. Försök därför att inte duscha varje dag. När du har tvättat dig ska du inte gnugga handduken mot ansiktet, det skapar onödig irritation. Klappa i stället huden torr med hjälp av din handduk.
  • Kom ihåg att smörja in dig. Olika krämer innehåller olika mängd fett och fuktighetsbevarande ämnen, vissa föredrar att smörja sig med fetare varianter mer sällan medan andra önskar krämer som snabbt tränger in i huden men som behöver smörjas in oftare. Testa dig fram – det viktiga är att du hjälper huden att komma i balans.

Torr och irriterad hud? Här är 5 fuktgivande produkter:

Sheet mask från Dr.Jart+

Ansiktsmask från Dr.Jart+ är framtagen för att motverka torr hud

Ansiktsmask som ska stärka hudens skyddsbarriär och förhindra fuktförlust. Hjälper till med långvarig återfuktning och är särskilt framtaget för torr hud. Appliceras efter rengöring och ska verka i 10 till 20 minuter. Läs mer och köp här (länk till Apprl)

Fuktkräm från La Roche-Posay

Återfuktande kräm från La Roche-Posay, ska verka mot torrt ansikte

Återfuktande och lugnande fuktkräm som dessutom ska motverka rodnad. Krämen är parfymfri och ska appliceras på ren hud både morgon och kväll. Läs mer och köp här (länk till Adtraction)

Ansiktsmask från Decléor

Djupt återfuktande ansiktsmask från Decléor, perfekt för torrt ansikte

Djupt fuktgivande ansiktsmask som ska ge effekt på bara tio minuter. Krämig konsistens som omvandlas till en lättabsorberad olja när den masseras in i huden. Appliceras på rengjort ansikte och används med fördel två gånger i veckan. Läs mer och köp här (länk till Apprl)

Ansiktsolja från Lernberger Stafsing

Effektiv olja mot torr och irriterad hud, kommer från Lernberger Stafsing

Återfuktande och mjukgörande ansiktsolja som ska lugna och stärka hudens yttre barriär. Passar alla hudtyper och kan appliceras både morgon och kväll. Går bra att mixa med den vanliga dag/nattkrämen för extra intensiv vård. Läs mer och köp här (länk till Adtraction)

Serum från Apolosophy

Veganskt och svensktillverkat ansiktsserum från Apolosophy

Veganskt och svensktillverkat ansiktsserum som ska motverka torrhet och irritation. Innehåller bland annat havreolja som ska göra huden len. Appliceras på rengjord hud innan dag/nattkräm. Läs mer och köp här (länk till Apotek Hjärtat)

Källa: 1177 Vårdguiden 

LÄS OCKSÅ: Här är kändisarnas 6 favorithotell i Sverige

LÄS OCKSÅ: 14 lyxiga adventskalendrar 2018

FOTO: Ibl

Av: Emma Castman

FRÅN FÖRSTASIDAN