Barnstjärnans tuffa liv efter succén i Bert – kämpar mot missbruk

Efter att Martin Iliou gjort succé som ”Klimpen” i tv-serien ”Bert” tog karriären plötsligt slut. Nu berättar han om mamman som gick bort tre dagar innan ”Bert” hade premiär, om sorgen efter pappan och brodern – och om sitt missbruk. – Jag är alkoholist, säger han till Expressen.

1994 hade SVT:s serie ”Bert” premiär i tv-rutan, och Martin Iliou, 39, som spelade ”Klimpen” blev en av Sveriges största barnstjärnor. I en intervju med Expressen berättar han om den tuffa tiden precis i början av hans karriär. Bara tre dagar innan ”Bert” hade premiär stannade hans mammas hjärta.

– Jag var 16 år och det här var samma dag som Estonia sjönk. Mamma var inte med på båten, hon jobbade som lågstadielärare, men kom hem och såg nyheten på tv. Hon var en ganska känslomässig och skör person och Estonia var ju fruktansvärt. Det sista vi gjorde var att bråka om att jag ville ha pengar till pizza. Sedan stannade hennes hjärta. Hon var 54 år och vi hade precis lärt känna varandra. Uppmärksamheten tog bort lite smärta, berättar han i intervjun.

Men sorgen slutade inte vid mammans bortgång. Sex år senare förlorade Martin sin pappa i cancer, och när Martin var 25 förlorade han sin äldre bror Tobias Lindqvist som levde som hemlös.

– Han knarkade ihjäl sig vid 38-års ålder. Han tog allt möjligt men heroin var det bästa om man säger så. Vi hade lite olika uppväxt han och jag. Tobbe var en sökare, ett tag var han punkare och någon annan gång var han hårdrockare. Han började dricka öl och röka marijuana när han var 12-13 år. Det var liksom en del av hans liv, säger han och fortsätter:

Annons:
Ring och prata gratis med killar och män på 020 – 900 444 – helt anonymt – dygnet runt!

Men trots sorgen efter broderns tragiska bortgång har han förståelse för honom – Martin tampas nämligen själv med missbruket.

– Jag är alkoholist och har varit det sedan 2012. Jag har haft en del återfall och har haft antabus till och från i fyra år.

Idag jobbar han inte alls. Han väntar på en utredning som ska gå igenom, där han utreder diagnoser som ADHD, torgskräck och social fobi. Sedan sju år tillbaka är Martin gift med Anna-Maria Iliou. Hon lider av en ovanlig form av reumatism som gör att hon har svårt att röra sig, vilket gör det svårt för paret att bilda familj trots att viljan finns.

 

LÄS OCKSÅ: Succéserien får en fortsättning – i Europa

LÄS OCKSÅ: Här lämnar skådespelaren TV4-studion – efter Tildes fråga: ”Jag går”

Foto: Privat, SVT