prins daniel

Sanningen om Prins Daniels namn – det heter han egentligen

prins daniel

Prins Daniel har officiellt varit en del av det svenska kungahuset sedan han gifte sig med kronprinsessan i juni 2010.
Äktenskapet innebar vissa omställningar – här är sanningen om prinsens namn.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden
0:49

Efter reklamen: Kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden

(0:49)

Slå på ljud

Den 19 juni 2010 gifte sig Daniel Westling med kronprinsessan Victoria och blev officiellt en del av det svenska kungahuset under titeln prins Daniel, hertig av Västergötland.

Äktenskapet och den nya titeln innebar en stor omställning för Daniel som fick en hel del kungliga åtaganden. En annan stor omställning var prinsens nya namn.

Sanningen om prins Daniels namn

Men hur går det till när man gifter in sig i det svenska kungahuset? För Daniels del var det självklart att ta prinstiteln och allt vad det innebär – tillskillnad från herr Chris O'Neill som valde bort den.

Prins Daniel tog då namnet Bernadotte som efternamn och Westling blev istället ett mellannamn. Men trots det delar han inte efternamnet med sin hustru kronprinsessan Victoria. Sanningen är att alla andra medlemmar i kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte – men har inget officiellt efternamn, något som Svensk damtidning tidigare skrivit om.

Kungen är alltså inte folkbokförd med ett efternamn. Det är ingen av hans barn eller barnbarn heller. I folkbokföringen har kungafamiljen bara en liten stjärna i fältet för efternamn.

– Kungafamiljen har inga efternamn, av konsitutionell praxis. De är av ätten Bernadotte – men de heter inte Bernadotte. De har bara sina förnamn och sina titlar, säger Svensk Damtidnings hovreporter Helena Wiklund.

Sanningen är att prins Daniel är den enda i kungafamiljen som heter Bernadotte i efternamn.

– Prins Daniel är det enda undantaget, eftersom han redan hette Westling i efternamn när han gifte sig med kronprinsessan Victoria. Så av folkbokföringsmässiga skäl står han skriven med Bernadotte som efternamn och Westling som mellannamn. Men det är han alltså helt ensam om i kungafamiljen, förklarar Helena.

Vad heter prinsessan Sofia och Chris O'Neill i efternamn?

Trots att både prinsessan Sofia och Chris O'Neill även de är ingifta i kungahuset bär ingen av dem efternamnet Bernadotte.

Eftersom Chris valde bort prinstiteln behöll han även sin pappas namn. Prinsessan Sofia har precis som de andra medlemmarna i kungafamiljen en liten stjärna i efternamnsfältet i folkbokföringen.

FOTO: Magnus Andersson/TT, Mikael Fritzon/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN