TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Kungens miljonsmäll – så mycket går verksamheten back

25 feb, 2019 
AvSarah Mansouri
Kungens miljonsmäll
Enligt siffror som Expressen tagit del av så har slotten och utflyktsmålen gått back flera miljoner förra året – och det var den supervarma sommaren som slagit hårt mot de kungliga turistmålen.
Annons

Den kungliga slottsstaten innefattar vård, underhåll och verksamhet av de kungliga slotten och turistmålen. Där ingår bland annat Kungliga slottet, Riddarholmskyrkan, Rosendals slott, Drottningholms slott, Gripsholms slott och Hovstallet.

Expressen rapporterar att det förra året gjordes publika satsningar på evenemang och det blev även utökade öppettider för de kungliga publika platserna och slotten – trots detta gick verksamheten back 5,8 miljoner. Detta till skillnad från 2017 när det istället gick plus på 5 miljoner kronor.

2018 har alltså inte varit ett bra år för hovet rent ekonomiskt för slotten och de publika platserna som förvaltas. Antalet besökare till de kungliga slotten sjönk med fem procent jämfört med året innan och entré och visningsintäkterna backade också, med sju procent.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

En stor orsak till förlusten var det varma vädret förra sommaren, då det främst var spontanbesöken som föll i antal. Hovets överintendent Jan Lindman säger till Expressen att vädret var så bra att många spenderade tid utomhus istället för att besöka resmål av hovets karaktär.

Annons

– Kungliga slottet har haft ett antal år av ökat besökande. Det har gjort att vi successivt investerat i vår besöksverksamhet för att utveckla den och det kommer vi att fortsätta göra. Vi vet aldrig om besöksantalet blir likadant varje år, det har en tendens att gå upp och ner. Men vi vet att intresset för kungligt har varit och är fortsatt stort, säger Jan Lindman till Expressen.

Inget dyrare än planerat

Även Kungliga Djurgården gick back förra året med ungefär 38 miljoner kronor – 2017 genererades istället en vinst på 20 miljoner kronor.

Det skyhöga underskott var högre än budgeterat, men förklaras med många stora byggprojekt som påbörjades under 2018. Men enligt Jan Lindman är det inte något av dessa projekt som egentligen är surare än planerat, utan snarare är det så att det hunnits med att göra mer.

– Syftet med den här verksamheten är att den ska gå plus minus noll och att alla överskott ska investeras tillbaka in i Djurgården. Över tid ska det här balanseras, men det går inte i balans varje enskilt år, säger Jan Lindman till Expressen.

2017 tog Kungliga Djurgården över parkeringsverksamheten som genererar intäkter. Detta är den största inkomstkällan tillsammans med intäkterna från de boende i området. Där gick verksamheten snarare plus 34,3 miljoner kronor under 2018.

FOTO: TT

Annons