LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

Nu lämnar kung Charles över till William: ”Det är med en stor sorg"

16 maj, 2024
Det är inte bara att vara kung. Ett par månader efter cancerbeskedet lämnar Charles nu över jobbet till prins William efter 31 år.
– En stor sorg, säger den brittiska kungen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Drottning Elizabeth II:s begravning – se bilderna härBrand logo
Drottning Elizabeth II:s begravning – se bilderna här

Det brittiska kungahuset har minst sagt fått en dålig start på 2024. Först ut var kung Charles, 75, som gick ut med att han hade cancer i februari. Sjukdomen upptäcktes under en undersökning av hans förstorade prostata.

Efter att sjukdomen offentliggjorts dröjde det inte länge förrän ytterligare ett cancerbesked skulle komma från det brittiska kungahuset. Denna gång var det prinsessan Kate, 42, som drabbats, bara veckor efter kungen.

– Detta kom naturligtvis som en enorm chock, och William och jag har gjort allt vi kan för att bearbeta och hantera det här privat för vår familjs skull, sa hon i videon när hon gick ut med nyheten.

Kung Charles lämnar över jobbet åt prins William

Efter de ofattbart tråkiga beskeden berättar det brittiska kungahuset nu om en lite gladare nyhet för Kate Middletons man, prins William av Wales.

Sedan 2023 har det nämligen varit bestämt att kung Charles ska lämna över sitt jobb som överste för arméns flygkår till just prins William. I måndags blev den högtidliga överlämningen verklighet.

Annons

– Låt mig bara säga vilken stor glädje det är att vara med er, om än kort, vid det här tillfället, men det är också med en stor sorg efter att ha känt er i 32 år, jag har beundrat era aktiviteter och framgångar under den tid som jag har haft turen att vara överste för arméns flygkår, ska han ha sagt vid överlämningen, enligt det brittiska hovet.

Ceremonin hölls på Arméns flygmuseum, som ligger i Middle Wallop, strax norr om Southampton i södra England. Där välkomnades kungen och prins William av sir Nicholas Borton, general.

Prins William inledde sitt första uppdrag för arméns flygkår

Efter att ha träffat militärveteraner och deras familjer lämnade dock kungen tillställningen. Prins William stannade därefter och inledde sitt första uppdrag som ledare för arméns flygkår.

Både Kung Charles och prins William har, utöver att vara ledare för arméns flygkår, också själva tjänstgjort. Kung Charles har jobbat både inom den brittiska flottan och inom flygvapnet, medan prins William har en historia inom den brittiska militären som både plutonchef och inom flygvapnet.

FOTO: TT / SHUTTESTOCK

Annons