TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Kung Carl Gustafs första ord efter dödsbeskedet

06 nov, 2018 
AvAngelica Jaako Billenman
Igår kom beskedet att kungafamiljens släkting, greve Oscar "Oscis" Bernadotte, har avlidit i en ålder av 97 år. Nu berättar kung Carl Gustaf om minnena efter Oscis.
Annons

Greve Oscar Bernadotte, mer känd under smeknamnet “Oscis”, var en kär släkting till kungafamiljen. Igår kom dock det tunga beskedet att Oscis avlidit i en ålder av 97 år. Oscis hade precis kommit hem från en vistelse i Frankrike när han insjuknade och somnade in lugnt och stilla in på Akademiska sjukhuset i Uppsala i lördags, enligt Svensk damtidning.

Nu talar kung Carl Gustaf, 72, ut om sorgen till tidningen med kungligt innehåll.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag har många fina minnen från alla besök som jag och min familj gjort på Frötuna gård, där vi alltid möttes av en stor gästfrihet och en kär familjegemenskap, säger han och refererar till gården där Oscis Bernadotte vuxit upp.

Oscis Bernadotte var syssling till  kung Carl Gustafs pappa, Gustaf Adolf, men eftersom Gustaf Adolf dog när Carl Gustaf var bebis blev Oscis en äldre släkting att se upp till när han skulle axla rollen som framtida monark.

Annons

Som alla också vet har kronprinsessan Victoria, 41, döpt sin son till Oscar, ett namn som är återkommande i den Bernadotteska släkten. Oscar Bernadotte hann också träffa sin yngre namne flera gånger på Haga slott. Första gången de sågs var däremot när kungen och drottning Silvia, 74, bjöd in till 100-årsmiddag för två år sedan för Oscis Bernadottes storasyster Dagmar von Arbin på Drottningholms slott.

– Då var lille prins Oscar med och jag tror att kronprinsessan ville markera att nu möts den yngste Bernadotten och den äldste. Det var väldigt fint gjort. Men Victoria är en ljuvlig person och vi är hemskt goda vänner, sa Oscis då till Svensk damtidning.

Oscar Bernadotte efterlämnar fem barn, Carl, Christina, Birgitta, Ebba och Cecilia, samt förutom sin storasyster Dagmar von Arbin även lillasyster Catharina Nilert, 92.

FOTO: IBL

Annons