TRENDAR JUST NU!MadonnaCéline DionVictoria BeckhamBritney SpearsHoney Boo Boo

Frank Sinatras son brutalt kidnappad – allt om brottet

10 jul, 2019 
AvOla Brising
Frank Sinatras son kidnappad
Frank Sinatra Jr kidnappades brutalt och hans kände far Frank Sinatra krävdes på 2,2 miljoner kronor.
✔︎ Chockerande överfallet.
✔︎ Missen som avgjorde allt.
✔︎ Kidnapparnas egna ord om brottet.
Annons

Intresset för sångaren och skådespelaren Frank Sinatras liv var enormt. Hans hustru Nancy och parets tre barn, Nancy, Frank Jr och Tina, fastnade även de i strålkastarljuset.

Trots kändisskapet beskrev Frank Sinatra Jr sin barndom som lycklig, även sedan föräldrarna gått skilda vägar 1951.

– Jag hade normala föräldrar som hade normala förväntningar och krav på sina barn. Mina föräldrars karriär utspelade sig inte i vårt hem. Hemma var hemma, slog han i vuxen ålder fast i en tv-intervju i The Morning show.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Frank Jr hade ärvt sin fars musikalitet och efter avslutad skolgång var musikeryrket en självklarhet.

Frank Sinatra Jr.

Två unga män hade förföljt honom i dagar

Efter att precis ha gått ut gymnasiet 1963 fick Frank Jr arbete som sångare på den exklusiva semesteranläggningen Harrahs kasino vid Lake Tahoe, vid gränsen mellan Kalifornien och Nevada. Frank Jr var nervös, men lycklig över jobbet och hade inte noterat att två unga män följt varje steg han tagit under ett par dagar.

Annons

Vid 21-tiden på kvällen den 8 december kopplade sångaren av på sitt hotellrum inför kvällens framträdande tillsammans med en god vän. De båda unga männen diskuterade det ofattbara som precis hänt, mordet på presidenten John F Kennedy. Mordet hade skett bara två veckor tidigare, och det amerikanska folket befann sig fortfarande i chock.

När det knackade på dörren öppnade Frank Jr utan att tveka. Men det var inte rumsbetjäningen som väntade utanför, utan två främmande män – Barry Keenan och Joe Amsler. De trängde sig in till de överrumplade männen i rummet, band Sinatras vän med hjälp av silvertejp och försåg sångaren med ögonbindel. Sedan förde de honom ut genom en sidodörr, in i en väntande bil och körde i ilfart därifrån.

Vännen lyckades snabbt göra sig fri och larmade myndigheterna. Vägspärrar sattes ut för att stoppa kidnapparna, men de lyckades undkomma och tog sig osedda till sitt gömställe i en av Los Angeles förorter. Där väntade en tredje kidnappare, John Irwin.

Annons

240 000 dollar skulle kidnapparna ha för honom

FBI kopplades in direkt och tog kontakt med de förtvivlade föräldrarna, Frank och Nancy. Snart kontaktades de av kidnapparna som begärde 240 000 dollar, drygt 2,3 miljoner kronor, för att släppa unge herr Sinatra oskadd. Samtidigt meddelade kidnapparna att kontakten därefter skulle ske via telefonkiosker ute på stan. Några dagar senare hade familjen Sinatra lyckats få fram pengarna.

Med två väskor fulla med sedlar begav sig den orolige fadern, helt i enlighet med instruktionerna, till en skolbussparkering i Los Angeles. Han satte ner väskorna mellan två parkerade bussar och skyndade sedan därifrån. Väskorna försvann snabbt. Barry Keenan och Joe Amsler lyckades hämta pengarna utan att bli gripna.

Men när Keenan och Amsler åkt för att hämta lösensumman blev den tredje kidnapparen, John Irwin, alltmer orolig. Han befarade att kumpanerna skulle ta pengarna och sticka, och lämna honom med kidnappningsoffret. Irwin satte därför Frank Jr i sin bil, körde iväg och släppte av honom i närheten av mamma Nancys bostad i det exklusiva Bel Air.

Annons

Frank Sinatra Jr stapplade ut i friheten. Den förvirrade ynglingen uppmärksammades och polis tillkallades. Sinatra Jr kördes i ilfart till sin mammas hem, svårt chockad men fysiskt oskadd.

De tre kidnapparna John Irwin, Barry Keenan och Joel Amsler. Foto: TT

De tre kidnapparna påstod att Frank Jr varit med på allt

I förhör med polisen berättade Sinatra om sina upplevelser, men ledtrådarna var få. Sinatra hade lämnats ensam i ett rum i princip hela tiden. Trots det hittade FBI snart huset där han hållits gömd och kunde där säkra en rad bevis.

Barry Keenan greps den 13 december i sin flickväns bostad. John Irwin angavs av sin bror och greps på Imperial Beach, nära den mexikanska gränsen.

Vid gripandet hade han 47 938 dollar på sig, sedlar med samma serienummer som de som lämnats i lösensumman. Utan tvekan avslöjade Irwin var den tredje kumpanen, Joe Amsler, befann sig. Med det var alla tre kidnapparna gripna.

Annons

Rättegången blev till en riksnyhet. De två advokaterna, George A Forde och Gladys Towels Root, som försvarade de tre åtalade männen, hävdade att Frank Sinatra Jr varit med på kidnappningen för att skapa intresse för sig själv och sin karriär. Polisutredningen visade att det inte fanns något fog för påståendet. Den kidnappade var rakt igenom ett offer.

Men det hjälpte föga, ryktet om hans medverkan bet sig fast i allmänhetens medvetande.

Som bevis för sin tes hävdade försvarsadvokaterna att Sinatra Jr inte tagit de chanser att fly som trots allt funnits. Sinatra Jr svarade att han helt enkelt inte vågat sticka. Han hade fruktat för sitt liv och hade befarat att han skulle riskera att utsätta andra för fara.

Frank Jr frisläppt framför ett pressuppbåd. Foto: TT

Barry Keenan berättade berättade om allt i en intervju flera år efter kidnappningen

Han berättade att Barry Keenan, hjärnan bakom kidnappningen, vid flera tillfällen riktat en pistol mot hans huvud.

Annons

– Det känns som om det är jag som står inför rätta här, inte de åtalade. Det här kränker min integritet, sa Sinatra, under rättegången i februari 1964 då han ansattes av försvaret.

– Jag beklagar att den lögnen kom att bli som en sanning för så många. Det är inte sant och djupt orättvist och jag är uppriktigt ledsen för det, sa kidnapparen Barry Keenan i en intervju publicerad många år senare i tidningen Daily Mail.

Barry var å andra sidan djupt troende katolik. Han hade gått i skolan med Frank Jrs syster Nancy Jr, var både alkoholist, beroende av benzo-piller och så kallade ”bantningspiller” vilka på den tiden i USA bestod av rent amfetamin.

I en intervju med Washington Post 1998 förklarade han att han hade övertalat sig själv om att det på sätt och vis var en god gärning att kidnappa Frank Jr eftersom det skulle få hans mamma och pappa att komma närmre varandra igen. Det skulle svetsa samman familjen. Barry sa:

Annons

– Jag bestämde mig för Junior eftersom jag visste att Frank den äldre var en riktig hårding. Jag hade vänner vars föräldrar var i show buisness och visste att Frank Sinatra alltid fick som han ville.

Det fick han även denna gång efter att hans son kidnappats. För Amsler, Irwin och Keenan dömdes alla tre till fängelse.

Livet gick vidare för Frank Jr

Frank Sinatra Jr lyckades lägga den skräckfyllda upplevelsen bakom sig och leva ett rikt liv som sångare och kompositör.

Han fick fyra barn och gifte sig 1998 med Cynthia McMurrey. Dock kände han det hela livet igenom som om han levde i sin pappas skugga.

Han fick aldrig det där stora genombrottet själv, blev aldrig någon riktig stjärna och efter att Frank dog blev han mest tillfrågad att sjunga hans gamla låtar på olika tillställningar

Den 16 mars 2016 avled Frank Sinatra Jr, 72 år gammal.

Frank Sinatra Jr.

Foto: TT, The MLS

Annons