Ylvas hund Qirov hyllas – räddade försvunnen kvinna i skogen

Ylva Lindström och hunden Qirov.

Nyligen sökte polishunden Polarmarkens Qirov, 2, upp en kvinna som gått vilse i mörkret när hon plockade svamp.
Några dagar senare spårade han upp en gärningsman som sprungit ifrån en bil som skulle kontrolleras.
Nu hyllas hunden på sociala medier.
För Hänt berättar hundens matte Ylva Lindström, polisinspektör, om sin ståtliga schäfer som skördar framgångar inom yrket.
– Han är en väldigt trevlig hund. Det är min sjätte polishund och han är den bästa, säger Ylva.

Det är troligtvis en skrämmande uppsyn för bovar att se polishunden Polarmarken Qirov närma sig dem. En hund som är tränad till att kunna bita på befallning.

Men polisinspektören Ylva Lindström, som bor med Qirov och är även hans tränare vet att vovven också har en mjukare sida.

– Han älskar människor och är livlig när han ska vara livlig och kan koppla av när han ska koppla av. Vilket egentligen är ganska ovanligt i hundvärlden. De flesta hundar har inga problem med att vara livliga. Det måste de vara för att orka med vårt jobb, säger hon och beskriver hur Qirov är väldigt trevlig och kommer och hälsar som vilken hund som helst.

– Han sätter sig gärna i knät på folk och är kelig, säger hon.

✔︎ Ylva Lindström

Ålder: 56.
Bor: Utanför Södertälje.
Familj: Två tonårsbarn.
Yrke: Polisinspektör sedan 1989. Även inspektör inom hunderiet. Utbildar och hjälper till att träna polishundar.
Övrigt: Har utöver Polarmarkens Qirov också tjänstehunden Trends Hyss, som tyvärr är drabbad av sjukdom. Qirov är utöver polisarbetet också blodgivare, eftersom han har en blodgrupp som matchar med i stort sett alla hundar.

Men då har du ett ganska läskigt kommando. Du måste kunna få Qirov att kunna bita folk på befallning?

– Ja, så är det. Då måste han dessutom kunna angripa folk som står helt stilla och inte verkar aggressiva. På mitt kommando måste hunden kunna bita exempelvis en person som håller i en pistol eller kniv men som i övrigt är lugn, säger hon och fortsätter:

– Det här är svåra saker för man startar drifter i hunden som är väldigt starka. Det fina med Qirov är att han har mycket aggression men också en väldigt fin ”av-knapp”. När man ber honom att upphöra så gör han det utan problem, säger hon.

Ylva Lindström och hunden Qirov.

Ylva och Qirov som valp.

Hunden Qirov som valp på polisbilens huv.

Qirov som valp på polisbilens huv.

Ylva har arbetat 30 år som polis och har haft Polarmarkens Qirovs morbror och mormor i tjänst. Hon tycker att det är särskilt kul att arbeta med en schäfer som är släkt med de andra hundarna som hon har haft.

När får en hund som Polarmarkens Qirov gå i pension?

– Efter tio år om de är friska. Men schäfrar är ofta drabbade av olika sjukdomar. Jag brukar behålla mina hundar efter att de gått i pension. En del brukar ge bort sina hundar till andra, men jag skulle aldrig kunna göra det. Då får han bo hemma. Vid det laget har jag förhoppningsvis skaffat en ny hund. Kanske en valp efter Qirov.

Hunden Qirov i nutid, som vuxen.

Hunden Qirov i nutid, som vuxen.

Vad har Qirov gjort för bra saker på sistone?

– Han hittade en dam som hade gått vilse i mörkret i Sorunda. Hon var ute och plockade svamp och hittade plötsligt inte ut från skogen. Hon hade telefon, ringde, och försökte beskriva var hon befann sig. Slutligen gick vi ut och letade. Hunden fick ha sin munkorg på sig och flera poliser gick i kedja. Qirov hittade henne långt före oss andra, och drog iväg. Sedan skäller han när han väl hittat henne och tills jag kommer. Då är det en öppen trådkorg som gäller så att han kan känna vittringen.

– Det gäller att inte blanda ihop munkorgarna eftersom det finns en annan, då han ska vara arg, som är i skinn. Han får ju inte bli arg på damen för då blir ju hon jätterädd. I det här fallet var inte damen rädd för hundar och satt faktiskt och klappade på honom när vi väl kom fram.

Qirov hyllas i sociala medier

LÄS MER: Svenska Angelica, 35, i Dr Phil om falska äktenskapet

I våras gjorde Qirov ett annat framgångsrikt jobb. Då hade en person rymt från en halvöppen ungdomsanstalt och sprungit ut i skogen.

– Honom kunde Qirov spåra upp när han låg i ett dike och gömde sig. Då blev Qirov lite arg. Killen var egentligen inte aggressiv, men det var mycket adrenalin eftersom han sprungit. Då har jag en lång lina och Qirov är inte lös. Men på skallet kunde man höra att Qirov är arg och visar garnityret. Hade killen gjort något olämpligt då så hade han blivit biten, säger Ylva.

Hur ser Qirovs framtid ut?

– Att fortsätta jobba. Gripa fler busar som har sprungit och gömt sig. Vi tävlar också civilt. Schäfern kommer också att fortsätta tränas. Det är en rad olika moment som han måste hålla sig uppdaterad inom som räddningssök, lydnad, undersökning av brottsplatser och försvar.

Nu hyllas också Polarmarkens Qirov på sociala medier efter ett inlägg på Facebook, som delats över 150 gånger och fått hundratals kommentarer, där polisen berättar att schäfern lyckades spåra damen som gick vilse.

”Stor bamsekram till dig vännen”, skriver en användare.

”En sån vacker och duktig vovve”, skriver en annan.

LÄS OCKSÅ: Nicole, 42, fejkade cancer – levde lyxliv för bidragspengar

LÄS OCKSÅ: Iris, 80, om vilda sexlivet med 45 år yngre maken

Foto: Johan Autere, Michaela Lindström & Privat.