Väninnor i bråk om mammans namnval på sonen

Sovande bebis.

En kvinna sa till sin vän att hon valt ”det löjligaste namnet någonsin” på sin bebis – och att barnet kommer att bli mobbat.
Det var upptakten till ett namnbråk – som ledde till nya kreativa namnförslag.

Att ge sitt barn ett namn kan vara en utmaning. I Sverige har Skatteverket satt stopp för ett antal namnförslag, och kriterierna är att det inte får väcka obehag för bäraren, väcka anstöt eller av annan anledning vara olämpligt som förnamn.

I USA har olika stater olika lagar gällande namn. I delstaten Kentucky kan man till exempel döpa sin bebis till vad som helst.

Här är några namn som Skatteverket i Sverige har sagt nej till

✔︎ Lucifer – kan väcka anstöt
✔︎ Tholle – Kan medföra obehag för bäraren (tolle är skånska för klump eller korv med avföring).
✔︎ Pysen – Används som smeknamn och är olämpligt att bära som förnamn.
✔︎ Rebel – Kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet.
Källa: SVT

En användare på den sociala nyhetssidan Reddit berättar nu om ett namnbråk som personen, om man ska tro dess skildring på sajten, har hamnat i. Personen tycker att hennes vän, som bor i amerikanska mellanvästern, har valt ”det löjligaste namnet någonsin” på sin bebis och tror att barnet kommer att mobbas på grund av det.

Den gravida vännen har under stora delen av graviditeten försökt hitta på ett unikt namn åt sin ofödda son. Och nyligen avslöjade hon alltså ”det perfekta namnet” – ett namn som gav vännen en smärre chock.

”Hon berättade för mig att hon hade bestämt sig för att kalla sin son BLAC, som färgen, men utan K. Eftersom hennes son är vit. Jag bad henne säga sonens fullständiga namn eftersom hennes efternamn är Green. Det gjorde hon, och jag tänkte bara ”är du seriös?”. Hon sa att hon hade valt namnet Blac Green ganska medvetet eftersom hon tycker den svarta färgen är mystisk, förklarar vännen på Reddit.

Vännen blev förvånad, skrattade och sa att det var det var det löjligaste namnet denna någonsin hört.

”Hon blev arg på mig och kallade mig för idiot. Jag har ganska dåligt samvete nu. Gick jag för långt?”, frågar Reddit-användaren som får namnförslag av andra användare som denna lovar att föra vidare.

Inget nytt att namnval leder till irritation

Ett exempel? Onyx.

LÄS MER: Trebarnsmamman talar ut om sexet med 14-årig pojke

Att lägga sig i andra föräldrars val av namn är uppenbarligen en känslig sak, eftersom det finns fler exempel att ta av.

Den brittiska nyhetssajten Mirror delade nyligen med sig av en liknande skildring från Reddit där en kompis till en gravid mamma hamnade i bråk – efter att ha påpekat att bebisnamnet som valts var urdumt.

Mamman valde barnet Arya eftersom hon är ett stort fan av tv-serien Game of thrones. Men hennes kompis konstaterade att eftersom tv-serien är så populär så kommer många att döpa sina barn till just Arya.

Dagen därpå berättade den gravida mamman hur hon hade löst problemet. Genom att ge namnet Arya en kreativ stavning – Aughreighyah.

”Hon frågade mig hur jag ställde mig till det. Och jag sa att, ärligt talat, Aughreighyah ser jättedumt ut. Du borde använda Arya”, förklarar kompisen.

Några förbjudna förnamn i Frankrike

✔︎ Nutella – 2015 slog rätten i staden Valenciennes fast att ett par inte skulle få döpa sitt barn till Nutella. Barnet skulle bli retat, konstaterade man.
✔︎ MJ – 2012 slog en domare fast att MJ inte var ett tillåtet namn. Pappan, ett Michael Jackson-fan, var inte nöjd.
✔︎ Prince William – Ett par i Perpignan ville döpa sitt barn till Prince William. ”Icke”, sa rätten. Med motiveringen att barnet skulle bli retat.

En kommentar som ledde till irritation. Kompisen fick dessutom skulden för att den gravida vännen och hennes partner hade behövt anstränga sig för att i onödan hitta en kreativ stavning till Arya.

Det hör inte till ovanligheterna att kända personer får uppmärksamhet för särpräglade namn på sina barn. När artisten Grimes och miljardären Elon Musk fick barn den 4 maj gavs pojken ett minst sagt ovanligt namn – X Æ A-Xii.

LÄS OCKSÅ: Nicole, 27, slutade med droger i 4 månader – se otroliga förvandlingen

LÄS OCKSÅ: Iris, 80, om vilda sexlivet med 45 år yngre maken

Foto: TT

Senaste nytt