Tina, 97, stoppad av polis på väg hem från äldreboendet

09 nov, 2020 
https://image.hant.se/joni.jpg.jpg?imageId=6445349&x=0&y=0&cropw=100&croph=95.238095238095&width=1318&height=1318Joni Nykänen
Tina Thornborough stoppad av polis.
Sjuksköterskan Ylenia klarade inte av att se sin 97-åriga mor genom ett plexiglas på äldreboendet.
Hon tog med sig sin gamla mamma – och blev gripen och satt i handbojor.
– Det känns som att vi lever i en kafkaartad mardröm, säger dottern Leandra.
Annons

Den pensionerade sjuksköterskan Ylenia Angeli, 73, hade inte haft möjligheten att träffa sin dementa mor Tina Thornborough, 97, på nio månader på grund av den rådande världspandemin. Angeli fruktade att hon inte skulle få träffa sin gamla mor igen eftersom smittspridningen exploderade på nytt i Storbritannien och en ny lockdown var på plats.

Under denna andra lockdown får engelsmännen inte umgås med personer från andra hushåll och får bara lämna sina hem för motion, studier, matinköp eller jobb som inte kan göras hemifrån. Den som bryter mot reglerna, och blir påkommen, får böter.

Ylenia åkte till äldreboendet North gate, som ligger i Market weighton i norra England, för att ta med sig sin mamma därifrån. Hennes plan var att ta hand om sin mor på hemmaplan under lockdown. Men när Ylenia berättade om sin plan för äldreboendets personal så kontaktades polisen.

Barnbarnet Leandra filmade alltihop

Under bilfärden hem stoppades hon av polisen när hon hade sin mamma i bilen. Dottern Leandra, 41 – Tinas barnbarn – var med och filmade hela dramat. Ylenia förklarade att hon förstod att hon inte hade rätten på sin sida när hon tog med sig sin mor från äldreboendet, och att hon agerade på impuls. Hon menade att hon var beredd att skaka galler för rätten att hålla sin mors hand igen och vill vara ansvarig för vården framöver.

Annons

När polisen grep henne rubricerades det misstänkta brottet som misshandel.

– Jag tänker kämpa till sista andetaget för att få med henne hem. Ifall allt annat misslyckas tar jag gladeligen ett fängelsestraff, säger Ylenia till brittiska Daily mail.

Ylenia Angeli tillägger att hon är säker på att hon har det som krävs för att möta moderns behov.

– Allt jag vill är att ha möjligheten att hålla min mor och säga att jag älskar henne, säger hon.

Leandra Ashton, Tina Thornborough och Ylenia Angeli.
Mormor Tina, mamma Ylenia och barnbarn Leandra.

Ylenia Angelis dotter Leandra Ashton har spridit det hjärtskärande videoklippet på sociala medier. Ashton är en före detta tv-skådis med roller i tv-serier som Coronation Street och Holby city.

Ylenia Angeli blev senare frigiven och mamman fick återvända till äldreboendet där hon har bott i nästan ett år. Leandra Ashton har förklarat att händelsen ägde rum i samband med att hon och Ylenia Angeli besökte 97-åringen i ett möte där man träffades på var sin sida av ett plexiglas.

Annons

– När jag såg mormor genom glaset började jag gråta och frågade mamma om vi kunde få träffa henne utan glaset, säger Leandra Ashton, enligt brittiska The mirror.

Ylenia Angeli förflyttade sin mor, som sitter i rullstol, närmare dottern. Men istället för att stanna hos henne fortsatte hon att rulla Ylenia därifrån.

– För första gången i mitt liv befinner jag mig på fel sida lagen, skriver Leandra Ashton på Facebook, som också konstaterar att hon har fått en störtflod av stöttning och kärlek via sociala medier efter händelsen.

Se hela dramat här 👇

Foto: Facebook, privat

Annons