SVT:s Svenska nyheter får kritik efter kontroversiellt inslag

Hanif Bali, Annika Strandhäll, Janne Josefsson.

SVT:s Svenska nyheter förenade politiska fiender från höger och vänster i en låt med titeln Jag avskyr dig och allt du tror på.
Musikvideon har hyllats – men blir nu även starkt kritiserad.

SVT:s satirprogram Svenska nyheter får politiska fiender att sjunga ihop i en låt med titeln Jag avskyr dig och allt du tror på.

Upphovsmannen till låten är Grotescos Michael Lindgren och SVT-programmet har samlat personer som Göran Greider, chefredaktör för Dala-demokraten, socialdemokraten Annika Strandhäll, Robert Aschberg, moderaten Hanif Bali, Dick Erixon på SD:s webbtidning Samtiden, Chang Frick, chefredaktör för Nyheter idag, ledarskribenten Hanne Kjöller, komikerna Bianca och Tiffany Kronlöf i en We are the world-aktig musikvideo.

Några av deltagarna i musikvideon.

Lindgren menar att många stänger in sig i åsiktskluster.

– Utifrån det bjöd vi in så många profilerade politiska röster vi kunde, från alla hörn av svensk offentlighet. Kan vi ha tre minuters vapenstillestånd? Kan vi få alla att sjunga en mysig sång tillsammans? Det var min ambition: Att skapa feelgood-stämning där politiska fiender skojar med sig själva i några minuter. Det är något hoppfullt med det, säger Michael Lindgren till SVT Nyheter.

Han avslöjar också att exempelvis Gudrun Schyman, Ivar Arpi och Joakim Lamotte tackade nej till att medverka. Tv-producenten Fredrik Boltes kläckte den ursprungliga idén, enligt TT.

Michael Lindgren.

Michael Lindgren.

I skrivande stund har klippet fått över 120 000 visningar på Youtube. I kommentarsfältet finns det flest positiva röster.

”Höll på att sätta pizzan i vrångstrupen, det där såg man fan inte komma. Kändes bra, efter att plockat upp hakan”, skriver en användare.

Videon får över 2900 ”tummen upp” och drygt 80 ”tummen ner”.

”Jag blir hela tiden påmind om att det var en lysande idé att slänga ut tv:n”, skriver en annan.

Kritik mot Peter Wolodarski och Anders Lindberg

I Sydsvenskan är kulturskribenten Petter Larsson kritisk, och menar att SVT-programmet i slutändan går radikalhögerns ärenden.

– Vad gör Peter Wolodarski och Anders Lindberg i samma video som radikalhögern, skriver Larsson och menar att tv-redaktörerna omtolkat idealet om opartiskhet till att släppa fram demokratins förgörare på samma villkor som dess försvarare.

Det som trillar ut är en bekväm politisk nihilism, som höjer sig över vad som varje dag står på spel i den verkliga värld, där politiken konkret avgör frågor om liv och hälsa för dem av oss som inte kan köpa oss fria, skriver han.

I GP är krönikören Emanuel Karlsten positiv.

LÄS MER: Här chockas Saga, 12, under bilfärden – se dramat

– Vi letade oss upp ur skyttegravar, möttes på mitten, fick ögonkontakt, tog i hand och skrattade. Tillsammans. Det är det bästa SVT gjort för debatten på decennier, skriver Karlsten.

Svenska dagbladets ledarskribent Ivar Arpi skriver att han först tackade ja och sen nej.

Det kan inte uteslutas att jag kanske saknar humor. Ni som läser får avgöra. Men något skavde redan på förhand, när jag läste texten. För flera av dem som är med är personer som fortfarande anses så smutsiga att flera av de andra medverkande förmodligen inte ens skulle hälsa om de möttes på gatan, skriver han.

Kristoffer Appelquist, programledare för Svenska nyheter berättar, för TT, att väldigt många har hört av sig och frågat om videon i fråga är fejk.

– Och det är väl ett gott betyg, att folk tänker "det där måste vara fejk, det är too good to be true", säger han.

Se SVT:s musikvideo här 👇

LÄS OCKSÅ: Suzannas tvillingar nära dö vid födseln – så lever de i dag 5 år senare

LÄS OCKSÅ: Därför raderade TV4 inlägget – efter stjärnans ord om frun

Foto: SVT & TT.

SENASTE NYTT!