Svårt sjuke Oscar, 9, fick 300 grattiskort från främlingar

Oscar Jealous.

Oscar, som har en ovanlig diagnos, fyllde nio år häromdagen.
Föräldrarna tvingades ställa in hans födelsedagsfest och uppmanade istället främlingar att gratulera honom – vilket de minst sagt gjorde.

Oscar Jealous föräldrar hoppades på att kunna ordna en stor födelsedagsfest åt pojken, men kunde inte det på grund av de rådande coronarestriktionerna.

Istället hittade de på ett alternativ – att genom en internetkampanj få så många som möjligt att skicka födelsedagskort till Oscar för att göra hans födelsedag så bra som möjligt.

Förra tisdagen, alltså den 10 november, rapporterade sajten Birmingham Live att familjen hade tagit emot mer än 300 kort och ett tjugotal presenter, som fortsatte att dimpa ner i brevlådan under veckan.

Precis före corona-lockdown fick Oscar diagnosen Spielmeyer-Vogts sjukdom (ofta kallad juvenil Battens sjukdom i andra delar av världen). Sjukdomen påverkar hans rörlighet och syn. Han kommer också att utveckla demens.

Oscar Jealous och mamman Dani.

Oscar och mamman Dani.

Föräldrarna, Alex och Dani Jealous, som också har en femårig son Charlie har bestämt sig för att fylla Oscars liv med glädje.

– Intentionen, när han fick diagnosen, var att ha en stor familjefest i trädgården, säger pappan Alex till BBC.

Oscars sjukdom kommer bli värre

Men det blev ju inte som de hade tänkt sig. Det blev något annat istället.

Alex konstaterade att det var överväldigande och samtidigt trevligt att kunna ta emot presenter och gratulationskort.

LÄS MER: 2-åring dog när hon drack vanligt rengöringsmedel

– Det visar hur mycket stöttning vi får som familj. Inte bara från nära vänner utan även från en större gemenskap.

Pappan tror att det här är sista födelsedagen som han kommer att kunna förstå vad som pågår, och att nästa år kommer att vara helt annorlunda, säger han till BBC.

– Vi har inte hur mycket tid som helst med Oscar, men den tid vi har kvar, den måste vara positiv och rolig och skapa minnen, säger den 36-åriga pappan.

Enligt brittiska Mirror byggs familjens hem i brittiska Great Barr (nordväst om Birmingham) just nu om för att möta Oscars behov. Detta har delvis bekostats av ett statligt bidrag, men familjen har också behövt använda sina besparingar för att ombyggnationen ska kunna färdigställas.

Oscar Jealous går fortfarande i skolan, men hälsan försämras alltså gradvis. Han är också drabbad av återkommande anfall och har, enligt tidningen, förlorat sin förmåga att svälja. Därför har han fått en matningssond.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan åtalas för mord på 8 bebisar

LÄS OCKSÅ: Therese, 30, ryter ifrån – står upp för all förskolepersonal

Foto: Privat