Suzannas barn nära dö vid födseln – så lever familjen nu

Suzanna Abarca och tvillingarna Clara och Izabel

Suzannas tvillingar föddes för tidigt och den ena av dem svävade till en början mellan liv och död.
Hon berättar om det dramatiska händelseförloppet på olika sjukhus i Stockholm – och glädjen över att idag ha två friska femåringar.
– Jag tänker tillbaka på de fantastiska läkarna. Utan dem hade vi inte haft vårt fina barn idag, säger hon till Hänt.
Mirka Norrströms ilska – efter bilolyckan: ”Mansgrisar”
Slå på ljud

Familjen Abarca i Trångsund består av mamma Suzanna, 45, pappa Miguel, 50, tvillingparen Max och Maya, 8, Clara och Izabel, 5.

När tvillingarna Clara och Izabel, som idag är fem år, föddes blev det dramatiskt, och Izabel svävade mellan liv och död. Barnen föddes för tidigt, i vecka 35+0. Eftersom Suzannas värkar hade kommit igång tvingades man göra kejsarsnitt.

– Izabels lungor var inte helt utvecklade och de konstaterar att hon hade en infektion. Det blev problem direkt efter förlossningen. Det slutade med att hon blev satt i respirator och fick ligga på neonatalen, säger Suzanna.

✔︎ Suzanna Abarca

Ålder: 45
Familj: Maken Miguel, 50, tvillingar Max och Maya, 8, Clara och Izabel, 5. Katten Bianca.
Bor: Trångsund, söder om Stockholm.
Yrke: Marknadschef på It-bolag.

Hennes skildring är dramatisk och hon berättar detaljerat om hur hon själv fick ligga kvar på en avdelning för att sys ihop efter kejsarsnittet. Det gjorde att hon inte fick reda på hur flickorna mådde.

– Jag trodde själv att tjejerna mådde bra när de tog ut dem, för det var det läkarna sa, säger hon.

Samtidigt befann sig hennes make med tvillingarna på neonatalen. Izabel började andas sämre och sämre. Izabel utvecklar RDS (en andningsstörning, reds. anm) och läkarna behandlade Izabels lungor med ett slags vätska, Curosurf, vilket är vanligt när barn föds för tidigt.

Clara och Izabel Abarca.

Clara och Izabel Abarca.

Izabel i respirator på Huddinge sjukhus.

Izabel.

– Men det hjälpte inte och dagen efter fick vi besked om att det inte alls hade gått bra, säger Suzanna och förklarar att flickan sattes i respirator för att hon hade problem med andningen.

Izabel hamnade i respirator

Dessutom hade behandlingen gjort att en lunga punkterats.Izabel förflyttades från BB Stockholm i Danderyd till Huddinge sjukhus i dramatiska former, eftersom där fanns möjligheten till respiratorvård.

– Vi tyckte det var jättejobbigt att flyttas. Och till Huddinge som vi inte hade hört något bra om. Vi tänkte ”Va? Skulle vi inte till Karolinska i Solna?”. Det var rätt så dramatiskt eftersom de kom med något som liknade ett rymdskepp som de lade barnet i. Hon var nedsövd och hade en massa slangar, säger Suzanna som konstaterar att där och då började det sjunka in hur allvarligt läget var.

– Jag minns hur det även brast för min man.

Clara och Izabel.

Izabel fick ligga i respirator i några dagar. Allt som allt var de på sjukhuset i tio dagar.

– Hon svävade mellan liv och död de första dagarna. Vi visste inte om hon skulle överleva och det var jätteläskigt. Jag kommer ihåg att på neonatalavdelningen på Danderyd så hade vi inte kommit på några namn åt barnen så de kallade dem ”tvilling 1” och ”tvilling 2”. Ett var Clara och två var Izabel. Vi tänkte att vi måste ge barnen namn. Tänk om något skulle hända och de inte har fått namn. Vi kan inte komma fram till att det var ”tvilling 2” som dog. Det var jättejobbigt, säger hon.

Hon konstaterar att Izabel har haft en kämpig resa de första åren med astma, allergier och mycket sjukhusvård.

– Men hon är frisk i alla fall. Det var en tuff start även om man inte tror att någon ska behöva ha det så kämpigt i vecka 35.

Suzanna förklarar att i dessa corona-tider så tänker hon tillbaka på respiratorbehandlingen som flickan fick.

– Vilken hemsk upplevelse. Jag förstår verkligen hur hemskt det är för folk att gå igenom sådana här grejer. Nu var Izabel en liten bebis och det som är bra med barn är att de brukar repa sig mycket bättre. Men jag tror att det är på grund av respiratorvården som hon ibland har problem med förkylningsastma.

Suzanna Abarca med sina fyra barn.

Suzannas make Miguel med barnen.

Suzanna berättar att tvillingarna idag är busiga femåringar och att Izabel är friskförklarad även om dotterns förkylningsastma är återkommande. Barnen har inga andra komplikationer.

Den 17 november var det Världsprematurdagen. En dag som betyder särskilt mycket för Suzanna och hennes familj.

– Vi tänker jättemycket på de fantastiska läkarna som gör allt för att ta hand om barnen som föds för tidigt, säger hon och hyllar personalen vid vårdavdelning neonatal vid Huddinge sjukhus, som hon var osäker på innan de kördes dit.

Nu är tvillingarna alltså fem år. Trots att skildringen är dramatisk kommer Suzanna ändå fram till slutsatsen att resan dit har varit lycklig.

Clara och Izabel Abarca.

Fem år efter den dramatiska förlossningen är Clara och Izabel två pigga femåringar.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan åtalas för mord på 8 bebisar

LÄS OCKSÅ: Nicole, 42, fejkade cancer för att leva lyxliv

Foto: Privat.

FRÅN FÖRSTASIDAN