Sjuksköterskan Lucy Letby åtalad för mord på åtta bebisar

Sjuksköterskan Lucy, 30, har åtalats misstänkt för att ha mördat åtta nyfödda – och det finns misstankar om att hon ska ha försökt mörda tio andra barn.
Kvinnan greps efter att antalet dödsfall ökade rejält på neonatalavdelningen vid sjukhuset där hon jobbar.

Sjuksköterskan Lucy Letby, 30, åtalas misstänkt för att ha mördat åtta bebisar och ytterligare mordförsök på tio andra barn vid sjukhuset i regionen Cheshire som ligger i nordvästra England. Hon greps efter en tre år lång utredning kring dödsfall på Countess of Chester-sjukhusets neonatalavdelning.

Häromveckan greps hon för tredje gången som en del i utredningen gällande dödsfallen på sjukhuset, som började 2017. Hon greps både 2018 och 2019 men frigavs då mot borgen.

Lucy Letby.

Lucy Letby till vardags.

Sjukhuset märkte att antalet döda mellan mars 2015 och juli 2016, sköt i höjden och var 10 procent högre än snittet. En intern utredning drogs igång när läkare insåg att för tidigt födda barn hade dött av hjärt- och lungsvikt, enligt brittiska The Sun. De svarade inte på återupplivningsförsök på det sätt som barn brukar, enligt Daily mail. Barnen hade också ovanliga märken på armar och ben efter att ha dött.

Polisen vill söka svar i fallet Lucy Letby

Letby har ett gediget yrkesliv bakom sig. Medan hon studerade till sjuksköterska arbetade hon vid sjukhuset tills hon fick sin examen vid Chesters universitet 2011 och blev barnsjuksköterska.

LÄS MER: Malin skulle hjälpa sjuk patient – då attackerades ambulansen

Efter det har hon jobbat på avdelningen där hon, enligt åtalet, ska ha begått de misstänkta brotten.

”Ett dedikerat lag av utredare har jobbat extremt hårt med det här komplexa och känsliga fallet och gör allt de kan så snabbt de kan för att identifiera vad som har lett till de här dödsfallen”, sa inspektör Paul Hughes, som är ansvarig för utredningen, enligt The Sun.

Hughes förklarar att föräldrarna till de avlidna barnen hålls uppdaterade och han understryker att de sörjande familjerna söker svar på vad som har hänt deras barn.

Enligt Daily mail har en vän till Letby tidigare beskrivit henne som en professionell sjuksköterska som var dedikerad till sitt drömjobb och skulle inte göra en fluga förnär.

LÄS MER: Iris, 80, om vilda sexlivet med 45 år yngre maken

LÄS MER: Vild fajt mellan lärare och föräldrar efter nya regeln

Foto: Enterprise News and Pictures & Getty images.