Se dramat: Två kvinnor i kanot attackerade av jätteval

10 nov, 2020 
https://image.hant.se/joni.jpg.jpg?imageId=6445349&x=0&y=0&cropw=100&croph=95.238095238095&width=1318&height=1318Joni Nykänen
Kvinnorna är hjälplösa när havsgiganten går till attack.
Ögonvittnets mobilvideo skildrar vännernas livsfarliga skräckdrama.
– Jag tänkte att jag är död, säger Julie McSorley till Fox26News.
Annons
Donald Trump har fem barn – så ser de ut och det här gör de idag
Donald Trump har fem barn – så ser de ut och det här gör de idag

De kajakintresserade vännerna Julie McSorley och Liz Cottriel ville se magnifika valar vid kaliforniska Avila Beach.

Deras tanke var att ägna en trevlig dag på kajak för att observera de massiva däggdjuren i havet som var endast omkring tio meter ifrån dem. Något som Julia McSorley hade gjort dagen före tillsammans med sin make. När vännerna var 800 meter ifrån stranden noterade de ett stim av silverfisk kring kajaken, och plötsligt hördes ett ljud som de liknar vid krossat glas.

– Vi visste att något skulle hända, men vi visste inte riktigt var någonstans valen befann sig, säger Julia McSorley till New York Times.

Liz Cottriel och Julie McSorley.
Liz Cottriel och Julie McSorley.

– Jag såg fiskstimmet och en stor betesboll som kom upp ur vattnet. Jag såg sedan valen komma upp och tänkte ”åh, nej! Det är för nära”, säger hon till Fox26News.

Annons

Se kanotisternas möte med valen

En knölval dök upp till vattenytan och lyfte upp deras kajak nästan två meter upp i luften.

– Jag blev alldeles tom i huvudet i en sekund eller två. Allt jag såg var vitt och jag tryckte ut min hand och tänkte ”Jag kommer att bli krossad” eftersom jag tänkte att valen antingen skulle landa på mig eller så skulle jag drunkna, säger hon till New York Times och förklarar att hon bokstavligen tittade in i valens gap.

En annan person på en kajak, Kellie Balentine, som befann sig i närheten, fångade händelsen med sin telefonkamera. Ögonvittnen skriker när knölvalen pressar sig upp ur vattnet och går till attack mot kvinnorna. Vittnena trodde att valen hade haft kajaken i munnen, vilket inte stämmer, trots att man får det intrycket från mobilfilmen.

Efter skräckhändelsen hoppade kvinnorna på kajaken och återvände oskadda till stranden. Den enda förlusten för kvinnorna var att McSorley tappade bort bilnycklarna.

Annons

– Ju mer jag tänker på det desto mer känns det som att detta kunde ha varit slutet, säger Cottriel till New York Times.

Knölvalar kan väga upp till 40 ton och de äter mer än gärna krill och småfisk.

Se det dramatiska klippet här 👇

Foto: Privat.

Annons