Roberta var gravid när hon fick cancer – så lever hon nu

Roberta Burton med barnen Noah och Ezra.

Roberta, 29, tvingades ta ett skrämmande beslut.
Hon var gravid i elfte veckan med sitt tredje barn när hon stod inför att behöva bli behandlad med cellgifter för cancer.
Slå på ljud

Trebarnsmamman Roberta Burton delar med sig av sitt hjärtskärande beslut som hon tvingades göra efter att ha fått en cancerdiagnos under pågående graviditet.

Under sommaren 2019 fick hon reda på att hon hade drabbats av cancerformen hodgkin lymfom (stadium 2). Hon började genast oroa sig för hur cellgifterna skulle påverka det ofödda barnet.

Men ifall hon inte skulle genomgå behandlingen fanns risken att hon inte skulle finnas där för sina två andra barn, skriver brittiska Daily star.

Hon tog slutligen ett svårt beslut och valde att genomgå behandlingen. Nu kan hon fira sin sons första födelsedag.

Roberta, som kommer från Stannington i engelska Northumberland, var gravid i sjätte veckan när maken upptäckte en bula i hennes nacke. Efter tester fick hon sin cancerdiagnos.

Robertas son Elias.

– När jag skulle ta tester så gjorde jag efterforskningar gällande symtomen. Det var förvirrande eftersom några av dem kunde lätt ha varit hormon- och graviditetsrelaterade. Men jag visste att det inte var bra. Trots att det var en stor chock att höra att jag hade cancer så väntade jag mig det, till viss del, säger hon.

Mor och son mår bra i dag

Det visade sig att cancern hade spridit sig till bröstet, så man behövde agera hastigt för att den inte skulle hinna sprida sig ännu mer. En undersökning visade också att barnet mådde bra och utvecklades väl.

LÄS MER: Suzannas barn nära dö efter skräckförlossning – så lever de nu

– En scanning visade att hans hjärta var starkt och att vi kunde starta behandlingen när vi passerat vecka 17 där moderkakan skulle skydda honom från de giftiga läkemedlen. I augusti 2019 inleddes cellgiftsbehandlingen.

– Det var så tufft att få cellgifter tillsammans med de vanliga symtomen gällande graviditet, säger hon och beskriver en situation där hon hade de vardagliga bestyren att sköta åt Noah, 5, och Ezra, 3.

– Jag bestämde att jag inte kunde sura och att jag bara fick köra på. Jag hade inget annat val, säger hon.

– Jag ser på honom nu och han är på väg att fylla ett år och jag kan inte tro det. Han är verkligen mitt mirakel. Det är otroligt vad överläkarna kunde göra för att få honom i min famn.

Efter förlossningen genomgick Roberta en strålbehandling i januari och är nu frisk, men går på kontroller var tredje vecka. Hon får dock hålla sig undan på grund av coronaviruset.

LÄS OCKSÅ: Nicole, 42, fejkade cancer – levde lyxliv för bidragspengar

LÄS OCKSÅ: Emma, 22, skickades hem av läkare 15 gånger – dog av cancer

Foto: Privat

SENASTE NYTT!