PayPal-grundarens varning i hemligt mejl: "Artificiell intelligens snart dödlig"

I det hemliga mejlet, som nu läckt ut på nätet, varnar entreprenören Elon Musk för att artificiell intelligens innebär en mycket stor risk för mänskligheten. Om bara fem till tio år kommer "någonting farligt att ske".

Att maskiner blir självmedvetna och utvecklar intelligens. Det låter som ren science fiction – men just nu pågår det faktiskt en stor diskussion om den så kallade singulariteten – ett hypotetiskt framtidsscenario.

Singulariteten går ut på att mjukvaran som vi dagligen använder i jobbet, hemma, i mobilen och på andra sätt kommer att bli självmedveten och intelligent. Om det händer menar vissa att det kommer att gynna mänskligheten, andra siar att det kan innebära undergång för människan.

En som varnar för det senare scenariot är entreprenören Elon Musk, som bland annat grundat PayPal och det amerikanska elbilsbilföretaget Tesla Motors. Den sydafrikanske teknikgurun menar nu att en apokalyps orsakad av artificiell intelligens kan vara mycket nära, skriver Mashable.

Men hans varning var aldrig tänkt att bli offentlig, utan kommer från ett hemligt mejl.

Risken är överhängande att någonting farligt kommer att ske inom fem, max tio år. Jag säger detta trots att jag tidigare alltid varit väldigt för ny teknologi och aldrig har tagit upp frågan förrän de senaste månaderna“, skriver Elon Musk i ett mejl till en kollega som har läckt ut på nätet.

Elon Musk förutspår att artificiell intelligens kan bli självmedveten inom fem år. Foto: All Over Press

I ett läckt mej som aldrig var tänkt att offentliggöras varnar han sin kollega. Foto: Reddit

Musk kommenterar också DeepMind, ett företag som han investerat pengar i och som arbetar med artificiell intelligens.

Artificiell intelligens utvecklas i en otroligt snabb takt. Om du inte har direkt exponering till grupper som DeepMind har du inte en aning om hur snabbt. Ledande AI-företag har tagit mycket stora försiktighetsåtgärder för att garantera säkerheten“, skriver entreprenören och fortsätter:

De ser faran men tror sig kunna forma och kontrollera digital superintelligenser och förhindra att dåliga elakartade sådana hamnar in i internet. Om det fungerar återstår att se.”

Musk har tidigare uttryckt att han tror att artificiell intelligens kan innebära en större risk för mänskligheten än kärnvapen. Andra som är insatta i “singulariteten” menar att Musk drar förhastade slutsatser, men påtalar samtidigt att framtidsscenariot kan bli verklighet kring år 2045.

SENASTE NYTT!