Nutella – 50-åringen som vi älskar att hata

I år fyller Nutella 50 år. Hurra! Vi har rotat i arkiven för att finna sanningen om den underbart onyttiga nötkrämen.

Staden Alba i norra Italien är välkänd för sina vita tryfflar. Den vita tryffeln är en av världens dyraste delikatesser och den växer nästan bara här, djupt nere i marken i det kulliga bergslandskapet.

Varje år vallfärdar besökare hit för att frossa i sötsaker under den populära tryffelfestivalen, men staden kan även stoltsera med något annat – en historisk upptäckt av så kolossalt värde att jag helt ärligt kan säga att den format stora delar av mitt liv.

För 70 år sedan hände nämligen något fantastiskt i ett litet bakrum i ett av stadens bagerier. Året var 1944 och andra världskriget rasade utanför dörren, men här inne stod konditorn Pietro Ferrero med pannan i djupa veck och funderade. Han tänkte på choklad.

Missa inte: 12 citat från Blondinbella som vi bara vill glömma

Hårda ransoneringar var en del av vardagen och särskilt kakao betraktades som en riktig lyxvara – ett mardrömsscenario för en konditor. Men Ferrero ville inte beröva det italienska folket dess kärlek för denna lilla bruna böna. Särskilt i krigstider var choklad en enorm moralhöjare som kunde utgöra skillnaden mellan liv och död ute i fält.

pietro

Foto: Nutella

Men varför var chokladen så viktig för soldaterna? Givetvis var den energirik och ett snabbt sätt att få i sig näring, men Håkan Jönsson, matforskare och etnolog på Lunds universitet, menar att det handlar om något helt annat.

– Likt andra substanser som använts religiöst i rituella sammanhang, som kakao faktiskt har gjort, så har den fått nästan magiska kvalitéer som omformats genom historien. Särskilt i Europa är choklad något väldigt speciellt eftersom den kom hit först efter erövringen av Amerika.

– Den njutning vissa kan känna då vi äter choklad beror nog mer på kultur än biologi, det är chokladens symbolik snarare än de kemiska substanserna som kan ge en känsla av välbehag, säger Jönsson.

Den får oss helt enkelt att må bra.

Missa inte: Därför blev Niclas Wahlgren dumpad av Laila Bagge: “Det är fruktansvärt”

Men med den påtagliga bristen på kakao tvingades Ferrero vara påhittig. I Alba odlas rikligt med hasselnötter och genom att blanda nötterna med socker, olja och kakaosmör uppfann han en helt ny produkt.

1946, två år senare, introducerade han för första gången Pasta Gianduja; ett solitt block av choklad, paketerat i folie:

choklad

Foto: Nutella

Chokladen, som skulle skivas och läggas på frukostmackan, blev direkt en succé. Bland barn, i varje fall. Föräldrarna var inte lika glada eftersom barnen struntade i brödet och istället åt chokladen direkt som den var.

Det blev ett problem. På grund av klagomålen modifierade Ferrero produkten och 1951 relanserade han den som Supercrema, en krämig choklad på burk, betydligt svårare att äta som godis.

Skärmavbild 2014-10-02 kl. 13.53.34

Foto: Nutella

Och så 1964, för exakt 50 år sedan, fick den ett nytt namn – Nutella.

hämta

Foto: Nutella

Åh, Nutella. Som litet barn fick du mig att gömma kycklinglår under dynan på köksstolen då jag var mer sugen på dig till dessert än själva middagen. Jag dränkte bananer i dig som jag lade i frysen när jag inte fick pengar till glassbilen. Jag bredde dig på bröd, pannkakor, våfflor, äpplen, persikor – till och med ostbågar.

Och på de myllrande gatorna i Bangkok föll jag pladask för dig på nytt, där du dygnet runt serveras på nygräddade crêpes:

Men i Sverige är det förvånansvärt få som delar min passion för nötkrämen. Här rynkar vi istället på näsan åt den billiga “fulchokladen”.

– I Sverige bryter Nutella mot våra normer, det är lite grisigt, väldigt sött och inte en särskilt sund choklad. Den anses vara en slags omoralisk frukost som man äter i andra länder, men inte här, förklarar Jönsson.

I övriga världen ser det dock väldigt annorlunda ut. Nutellas Facebooksida har nästan 30 miljoner likes och bara förra året såldes 365 000 ton Nutella i 160 länder världen över. Nötkrämen har till och med sin egen högtidsdag, den internationella Nutella-dagen (femte februari).

I maj i år firade italienarna Nutellas 50-årsjubileum med ett nytt frimärke – en hyllning i guld till den välkända burken.

stamp

Inför jubileet släpptes också en rad specialdesignade Nutella-glas för de riktiga fantasterna.

Skärmavbild 2014-10-03 kl. 15.24.26

Foto: Nutella

–  Sanningen är att alla italienare, och jag menar verkligen alla, har ätit Nutella minst en gång. Eller två. Eller tre.

Min vän Francesco Pino Amadio är född i Turin i norra Italien, men uppvuxen och bosatt i Florens, Toscana. Han arbetar som energiingenjör och är precis som jag lite besatt av Nutella.

– Den absoluta klassikern är en skiva vitt italienskt bröd som du brer Nutellan på. I Toscana är brödet osaltat, vilket gör mackan ännu godare, säger Francesco.

Missa inte: 26 bildbevis för att det finns latare människor än du

Francesco berättar att Nutella är något av ett socialt fenomen i Italien. Ordet Nutella använts flitigt i filmer och dagligt språk för att beskriva depression, lathet, eller fetma. Det finns till och med böcker och låtar som dedikerats till nötkrämen.

En särskild klassiker är en scen ur den italienska filmen Bianca, där den deprimerade matematikläraren Michele Apicella går upp mitt i natten för att naken äta Nutella ur en groteskt stor burk:

– Vissa italienare skulle gå så långt att säga att Nutella är en av topp fem saker i livet som gör det värt att leva. Den har verkligen den där förmågan att få dig att må lite bättre när du är deppig. Särskilt om du äter den direkt ur burken med en sked, menar Francesco.

Men i en nation som är världskänd för sin matkultur är Nutella ofta förknippat med skam – ett billigt halvfabrikat som många bara äter i smyg.

– Vissa döljer det helt från sina föräldrar eller partners.

Efter att ha talat med Francesco står det klart att Nutella verkligen är en produkt som man antingen älskar eller hatar. Ungefär som koriander eller surströmming. Och särskilt bland svenska konditorer.

Men efter par telefonsamtal lyckas jag äntligen hitta en kille som faktiskt använder Nutella när han bakar – Roy Fares.

fares

Roy Fares på röda mattan. Foto: All Over Press

2010 vann Roy tävlingen “Årets konditor”, Sveriges största tävling för professionella konditorer. Sedan dess har han släppt flera böcker och syns ofta i tv-rutan i olika baksammanhang. Och han har en klar Nutella-favorit:

–  Jag älskar att äta smörgåsrån med marshmallowfluff och Nutella.

Missa inte: Säg hej till världens maffigaste dessert – Nutellalasagnen

Han blir inte förvånad när jag berättar hur svårt det är att hitta konditorer som bakar med Nutella.

– Nutella är ju ett halvfabrikat, en produkt som tillverkas i stora mängder, men man kan ju faktiskt göra sin egen Nutella också. Det är ju bara hasselnötskräm egentligen. Jag använder ofta Nutella när jag bakar. Blandar man dessutom ut det med choklad så blir det jättegott, säger han.

Oavsett hur du föredrar att äta Nutella – gör det för guds skull med lite stolthet, det är en 50-åring vi pratar om. Och njut!

Mer måsteläsning:

17 värsta bröllopsfotografierna – någonsin

26 hundar som inte fattar hur kurragömma funkar

SENASTE NYTT!