Mamma i Haninge höll sonen inlåst i 28 år – släkting berättar

En mamma i Haninge höll sin son inlåst i 28 år.

En kvinna i 70-årsåldern var misstänkt för att ha hållit sin son, som är i 40-årsåldern, inlåst i en lägenhet i 28 år.
En släkting gick in i lägenheten för första gången på tiotals år och hittade en undernärd man med sår på stora delar av kroppen.
Men nu finns det inte längre några brottsmisstankar mot kvinnan.
– Jag vill klargöra att vi inte hittat bevis för att mannen har låsts in fysiskt i lägenheten, säger åklagare Emma Olsson till Expressen.

En kvinna i 70-årsåldern misstänktes ha hållit sin son, som idag är i 40-årsåldern, instängd i flera decennier, ända sedan han gick i sjunde klass.

Hon anhölls på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom.

Enligt SVT ska kvinnan ha mist ett barn tidigt i livet och födde senare en son till som också fick samma namn som det döda barnet.

– Hon har varit överbeskyddande och ville bara ha tillbaka sin son som hade dött, säger en släkting till SVT.

En släkting gick in i lägenheten när mamman inte var hemma, och hittade sonen. Dessutom larmades polisen. Mannen i 40-årsåldern fördes till sjukhuset och hade sår på kroppen, undermåligt språk och saknade tänder, skrev Aftonbladet.

Här är första bilden där man får en liten titt in i lägenheten.

Det var i en lägenhet i den här byggnaden som mamman och sonen bodde.

Det var under söndagskvällen släktingen bestämde sig för att gå in i den misstänkta kvinnans lägenhet i Haninge kommun.

– Vi ska kartlägga mannens levnadsomständigheter och situation och hålla ett stort antal vittnesförhör. De närmaste dagarna kommer vi att genomföra en brottsplatsundersökning i bostaden, som nu är avspärrad, sa förundersökningsledare, kammaråklagare Emma Olsson, i ett pressmeddelande.

För Expressen berättade släktingen att hon för länge sedan försökt larma gällande mannens situation. Men hon gav upp till sist upp.

Inga brottsmisstankar mot kvinnan längre

När släktingen kände till att mamman befann sig på sjukhus gick hon in och hittade mannen i 40-årsåldern i ett mörkt hörn och visade sig ha sår på kroppen, saknade de flesta tänder och talade osammanhängande.

LÄS MER: Skräckmamman dödade sina små barn – talar ut

– Det har hela tiden varit ursäkter som att ”han mår psykiskt dåligt, han orkar inte träffa folk”. Men det är ju hon som har sett till det här. Han har inte varit så från början, säger släktingen till DN.

Mannen vårdades sedan på sjukhus för de fysiska skadorna. Kvinnan förnekade brott, och det finns idag inga brottsmisstankar mot henne.

Men enligt Expressen kommer fallet att fortsatt utredas för att bringa klarhet i hur mannen i 40-årsåldern har kunnat leva isolerad i närmast tre decennier.

Kvinnan förklarar, i en intervju med kvällstidningen, att hon och sonen behöver hjälp för att ordna upp sina liv.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats efter att brottsmisstankarna mot kvinnan avfärdats.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan åtalas för mord på 8 bebisar

LÄS OCKSÅ: Läraren Stefan visade sig vara kannibal – sökte upp sina offer på dejtingsajt.

Foto: Jonathan Nackstrand/TT