Malin skulle hjälpa sjuk patient – då attackerades ambulansen

Malin Gille Ahlqvist.

Malin och hennes kollega lämnade sin ambulans utan uppsikt i tio minuter.
Då hann någon krossa en av bilrutorna – vilket ledde till att patienten tvingades vänta på vård.
– Jag saknar ord men kokar av ilska, skrev ambulanssjuksköterskan Malin Gille Ahlqvist på Facebook.

En ambulans blev vandaliserad mitt under pågående larm i Sollentuna. Det ledde till att en patient fick vänta på en ny ambulans för transport till sjukhuset. Något som fick ambulanssjuksköterskan Malin Gille Ahlqvist, 34, att skriva av sig sin ilska på Facebook. Ett inlägg som fick över 200 kommentarer och nästan 3000 delningar.

”Jag saknar ord men kokar av ilska. På uppdrag under kvällen blev vår ambulans vandaliserad så pass att vi inte kunde transportera vår patient till sjukhus!”, skrev hon den 8 november, strax efter att händelsen ägt rum.

Reaktionerna i kommentarsfältet var starka.

”Nä, men skojar du? Vad är det för fel på folk?”, skrev en.

”Respektlöst, när ni försöker hjälpa människor”, skrev en annan.

Malin och kollegan hjälpte en patient i en lägenhet i Sollentuna. När Malin skulle hämta en bår till patienten efter tio minuter möttes hon av upptäckten att en fönsterruta var krossad och att ambulansen därmed inte gick att använda.

– Jag ska gå ner och hämta en pirra. När jag kommer ner möter jag en man som säger att några ungdomar gått förbi och krossat rutan vid förardörren, säger Malin Gille Ahlqvist till Expressen.

Irene Svenonius svar på Malins inlägg

Eftersom ambulansen var full av glas gick det inte att fortsätta använda den. Istället tillkallades en ny ambulans som personalen fick vänta in.

LÄS MER: Här stoppas Tina, 97, av polis på väg hem från äldreboendet

– Det fördröjde vår patients tid till sjukhus med 15 till 20 minuter, säger hon till Expressen. Tidningen uppger också att stenkastningen ägde rum omkring 18:15 på söndagskvällen. Malin Gille Ahlqvist saknar förståelse för hur någon kan vandalisera en ambulans.

– Tänk om det hade varit ett barn som satt i halsen eller en kritiskt sjuk patient som vi behövde transportera på en gång. Nästa gång kanske de inte har så tur att det var en stabil patient, säger hon till Expressen.

Bland annat finansregionrådet Irene Svevonius (M) har reagerat på Malin Gille Ahlqvists inlägg.

– Attacker som vandaliserar, förstör och hindrar ambulanser, särskilt under utryckning, måste utredas med kraft av polisen så att de skyldiga kan dömas till kännbara straff. Jag vädjar därför till alla som vet något om händelsen att kontakta polisen. Den här typen av gärningar måste mötas med hela samhällets avsky, sa Svevonius till SVT Nyheter Stockholm.

Polisen har, enligt flera medier, skrivit en anmälan om blåljussabotage.

– Det är riktigt fel att attackera en ambulans som dessutom vårdar en skadad person och inte kan köra därifrån. Det är stränga straff på blåljussabotage och det kan leda till fängelse, säger Ola Österling, presstalesperson på Polisen, till Aftonbladet.

LÄS MER: Iris, 80, om vilda sexlivet med 45 år yngre maken

LÄS MER: Vild fajt i förskolan mellan lärare och föräldrar om nya regeln

Foto: Privat