Liliana, 28, fick glasbit i Lovisebergs råsaft på Coop

12 nov, 2020 
https://image.hant.se/joni.jpg.jpg?imageId=6445349&x=0&y=0&cropw=100&croph=95.238095238095&width=1318&height=1318
Joni Nykänen
Liliana Adelai med glasbiten hon fick i råsaften.
När Liliana, 28, från Stockholm skulle dricka sin råsaft från tillverkaren Loviseberg så knastrade det till i munnen.
När hon spottade ut och tittade i handen låg där en liten glasskärva.
– Det är jättetråkigt när man behöver vara orolig för att dricka en saft, säger hon.
Annons

Liliana Adelai skulle avnjuta en flaska med råsaft den 7 november. Produkten som har en etikett med texten ”100% råsaft. Inget annat” gav henne en överraskning.

– Jag tog saften från kylen och drack den. Då kände jag att något knastrade i munnen, säger hon till Hänt.

När hon undersökte vad hon hade fått i sin mun så visade det sig vara en väldigt liten bit glas.

– Så jag tänkte ”Gud, vad är det här för något”, säger hon.

Tillverkaren svarar Liliana

Liliana är 100 procent säker på att glasbiten kom från plastflaskan som hon inhandlade på Coop i Sundbyberg, och hon vet att hon själv inte har bidragit till att skärvan ska ha hamnat i produkten.

– Först blev jag orolig och visste inte vad som skulle kunna hända när man får en glasbit i sig. Det är jättetråkigt när man behöver vara orolig för att dricka en saft, säger hon och konstaterar att det inte verkar ha funnits fler glasbitar i flaskan än den som hon fick i munnen.

Annons

Hon svalde inte glasskärvan utan kan idag visa upp den.

Recept.se Nyhetsbrev

– Jag vill att mina matvaror ska vara säkra att konsumera. Jag vet inte vad som har hänt, säger hon.

Glasbiten som fanns i saften.

Liliana skadades inte av händelsen, men hon blev paff, och visste inte riktigt vad hon skulle göra. Så hon vände sig till sociala medier för råd: ”Hur ska jag göra om jag vill anmäla att jag har hittat glasbit i min saft. Vem kontaktar man?”, skrev hon.

– Jag ville veta om någon hade varit med om något liknande, säger hon och förklarar att hon idag är skeptiskt inställd till företagets produkter.

Åsa Persson, jurist på Konsumentverket, berättar att det inte är med säkerhet att glas alltid är farligt.

– Det beror på vad det är för slags glas, säger hon.

Annons

Hon anser att man ska kontakta tillverkaren och ifall man tror att man kan ha råkat ut för något som är farligt så ska man kontakta sjukvården.

– För ett år sedan var det en händelse i Finland med en nappflaska som hade plasthölje och glas på insidan som kunde gå sönder. Gummihöljet utanför gjorde att det inte riktigt syntes. Ifall barnet kastade flaskan i backen så kunde glaset spricka. Där var det dock inte så farligt. Men det beror som sagt på vilket glas som är i. Det spelar stor roll. Vissa typer av glas går ju sönder och blir bara små gryn. Så man bör kontakta tillverkaren för att höra vad den säger och tror, säger hon.

Åsa Persson förklarar att det är första gången som hon har hört talas om att det skulle ha funnits glas i en plastflaska.

– Det var riktigt skumt. Då undrar man om det har hänt något i tillverkningen. Då vill man veta vilken batch eller serie flaskan tillhör. Så då bör man fotografera etiketten och kontakta tillverkaren, säger Åsa Persson.

Annons

– Av alla miljoner flaskor som säljs som skulle jag säga att det är ovanligt med glas i en plastflaska, säger hon.

Hon berättar att om konsumenten gör en anmälan till Konsumentverket så blir anmälaren inte part i målet. Det utreds i sådana fall som ett produktsäkerhetsärende.

– Vi driver inte anmälarens anspråk utan vi skriver till tillverkaren att det har kommit in en anmälan och så får de en kopia på den. Så ställer vi några frågor om hur de bedömer problemet och vad de tror det beror på och så inleder vi en utredning, säger Åsa Persson.

Stephanie Sundberg.
Stephanie Sundberg.

Stephanie Sundberg som är kvalitetsansvarig på företaget Loviseberg råsaft förklarar att de inte har något glas i sin produktion.

”Vi har därtill aldrig någonsin tidigare under de tio år vi pressat juice i Tumba fått liknande klagomål. Alla reklamationer hanteras och utreds enligt upprättad rutin. Vi har en dialog med en av våra kunder som nu i söndags mailade oss information att hon trodde hon fått med en glasbit i flaskan. Vår rutin vid reklamation är att kunden sänder in flaskan som hen vill reklamera. Detta har därmed efterfrågats av kunden i fråga”, skriver Sundberg i ett mejl till Hänt.

Annons

Foto: Privat, LinkedIn

Annons