Jasmine, 17, i koma efter chicken race – föräldrarna berättar

Jasmine Berglund.

Jasmine Berglund, 17, var passagerare när två bilar frontalkrockade i en ”chicken race” i Kramfors.
Hon skadades allvarligt och fördes till sjukhuset med livshotande skador.
– Sedan har hon varit i koma och därefter vid lågt medvetande, säger hennes pappa Jerry till Hänt.

I början av september 2019 ägde en våldsam frontalkrock rum i Kramfors. Två män, 19 och 18 år gamla, körde bilarna och polisen anade omedelbart att det rörde sig om ett så kallat ”chicken race”, alltså en utmaning där bilarna kör emot varandra och den som först väjer är ”kycklingen” och förlorar.

De två männen förnekar brott, men dömdes i Ångermanlands tingsrätt, för vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. En dom som har överklagats, enligt Expressen.

✔︎ Familjen Berglund

Består av Jerry, som arbetar som planerare och arbetsledare på en pappersfabrik. Tina arbetar som personlig assistent. De har fyra barn i åldrarna 5, 9, 15. Äldst är Jasmine som är 17 år. De bor i Kramfors.

Jasmine Berglund var en av passagerarna. Några av de inblandade blev allvarligt skadade men inte livshotande.

– Utan det var bara vår dotter som blev det, säger Jerry Berglund.

Olyckan ägde rum samma dag som familjen firade Jerrys 40-årsdag.

– Vid 18.30 skulle hon ut med sin tjejkompis och de skulle åka bil. Vi bestämde en tid som hon skulle komma hem. Själva gick vi och lade oss kanske 22.30. Sedan kom en person och knackade rejält på dörren och berättade att Jasmine hade varit med om en olycka vid OK-macken. Det var vid 23-tiden någon gång, säger mamma Tina till Hänt.

Sedan dess har hon varit i koma i en och en halv månad och därefter vid lågt medvetande, förklarar föräldrarna. Till en början var hon på en barnavdelning på Sundsvalls sjukhus. Sedan en månad tillbaka är hon utskriven från sjukhuset och är på en avdelning vid ett äldreboende som har gjorts om för henne.

Jasmine Berglund med mamma Tina innan olyckan.

Jasmine med mamma Tina innan tragedin.

Det är ett korttidsboende i väntan på att bostadsanpassningen hemma hos familjen ska bli klar, förklarar föräldrarna som idag är missnöjda med vårdapparaten och menar att det inte har gjorts tillräckligt för Jasmine.

Jasmine har hamnat helt fel under ett års tid och har inte fått den vård hon skulle ha behövt. Hon har inte fått specialistvård, inom svåra hjärnskador, över huvud taget och hamnade på en akut barnavdelning. Där har hon varit i ett år, säger Tina.

En Facebook-sida har startats för att stötta Jasmine

I juni krävde föräldrarna att läkarna skulle skriva ett ”second opinion” eftersom de tyckte man skulle kunna göra mer för dottern.

– För vi ansåg att hon skulle få specialistvård. Så då skulle hon skickas till Danderyd, men på grund av corona har det varit intagningsstopp så det har ju inte gått, säger Jerry och förklarar att efter intensivvården borde hon ha blivit skickad till Umeå universitetssjukhus, Astrid Lindgrens barnsjukhus eller Danderyd.

– Men någon har ansett att hon inte ska komma dit, säger Tina.

Jasmine Berglund på sjukhuset.

Jasmine på sjukhuset omgiven av familjen.

En vän till familjen Berglund har startat en insamling på Facebook för att kunna hjälpa Jasmine med behandlingar och hjälpmedel som landstinget inte står för. Den 10 november passerade insamlingen 300 000 kronor.

– Att kunna lägga sig i ett varmt bad är jättebra för henne och det har hon endast rätt till tre gånger per termin. Då måste vi också åka fyra mil för att hon ska kunna få det badet. Det känns nästan ovärdigt ifall man mår bra av det. Så fort vi började få in pengar genom insamlingen beställde vi ett badkar som är lämpligt att kunna använda med hjul så att hon ska kunna bada. Alla hjälpmedel är otroligt dyra. Bara badet i sig kostade 43 000 kronor, säger Jerry.

Hur är Jasmines tillstånd idag?

Jasmine är med men medvetandet går upp och ner. Jasmine kan inte kommunicera på något vis. Hon har frivilliga rörelser i höger arm, höger ben och när hon kom på korttidsboendet så har hon en träningscykel och hon sitter i rullstolen och har ett slags cykel med trampor och så sätter man fast hennes fötter. Det är en passiv träning och man kan även vara aktiv i den träningen. Andra dagen som vi hade varit på korttidsboendet såg vi att Jasmine hade aktivt börjat träna själv. Det är något som helt nytt. Hon finns där men hon kan bara inte förmedla sig, säger Tina.

Tina och Jerry har långt ifrån gett upp hoppet och är övertygade om att Jasmine kan göra stora framsteg om hon får de rätta verktygen och den rätta kompetensen som hjälper henne. De ser ständigt förbättringar.

LÄS MER: Kim, 23, har bara 1 procents chans att överleva – efter läkarnas miss

– Barn har en helt annan läkförmåga och förutsättningar att lyckas bättre än äldre som har fått någon typ av stroke. Allting som är till nytta för Jasmine är vi beredda att göra, säger Jerry, och de konstaterar att deras kamp för dottern också kan bidra till att andra drabbade kan få det bättre.

– Andra ska inte drabbas på samma sätt som Jasmine, att gå miste om specialistvård. Det ska inte behöva hända igen att man hamnar så här fel, säger Jerry.

Hur orkar ni med allt?

– Ibland funderar man på hur man ens orkar stå på benen. Men vad gör man inte för sina barn? Man gör allt, säger Tina.

Jerry menar att det finns så många pusselbitar i att se till att Jasmine har det bra att det tar upp mer tid än en heltidstjänst.

– Vi har fått kriga själva och skynda att läsa på för att veta vad Jasmine har rätt till, säger Jerry.

Nyligen kom det en remiss från Umeå att det har satts ihop ett team som kan hjälpa Jasmine, förklarar de.

Familjens kamp fortsätter. På den här länken kan du läsa mer om den och hjälpa familjen med ekonomisk stöttning

LÄS OCKSÅ: Suzannas tvillingar nära dö vid födseln – så här lever de i dag 5 år senare

LÄS OCKSÅ: Gravid mamma hemlös över julen

Foto: Privat.