Här visar Helén-mördaren Ulf Olsson offren för SVT:s Tom Alandh

Ulf Olsson visade upp sina teckningar av offren Helén Nilsson och Jannica Ekblad i Tom Alandhs dokumentär Kronofogden kommer 1993.

Helén-mördaren Ulf Olsson, som polisen då ännu inte hade lyckats spåra upp, medverkade i dokumentärfilmaren Tom Alandhs SVT-film – och visade upp sin ”mördarkonst”.
En händelse i Alandhs karriär som fortfarande förbryllar honom.
– Jag har funderat mycket på det här. För mig är han en gåta, säger Alandh till Hänt.

I SVT:s högaktuella kriminaldrama Jakten på en mördare får vi följa polisgruppen med Per-Åke Åkesson (spelad av Anders Beckman) och Monica Olhed (Lotten Roos) i spetsen som efter många års idogt arbete lyckades lösa morden på Helén Nilsson, 10, och Jannica Ekblad, 26.

I mars 1989 gick Helén till affären för att träffa kompisar, men kom inte hem igen. Sex dagar därpå hittades hon död.

Händelsen skulle skaka om den lilla orten Hörby rejält. Det var bara några månader efter Helén-mordet som Jannica Ekblads döda kropp hittades på en skogsväg strax utanför Hässleholm. Polisen drog tidigt paralleller mellan de två mordfallen, men det skulle ta till 2004 innan Ulf Olsson åtalades.

Ulf Olsson spelas av Magnus Schmitz i SVT:s Jakten på en mördare.

Ulf Olsson (till vänster) spelas av Magnus Schmitz i SVT:s Jakten på en mördare.

Ulf Olsson mördade Helén Nilsson och Jannica Ekblad 1989.

Ulf Olsson mördade Helén Nilsson och Jannica Ekblad 1989.

Året därpå dömdes han till livstids fängelse för människorov, grov våldtäkt och mord på Nilsson samt mord på Ekblad. Ulf Olsson nekade hela tiden till brotten.

Ulf Olsson dök upp i Tom Alandhs dokumentär fyra år efter morden

Men i Jakten på en mördare skildras det verklighetstroget hur Olsson anonymt erkände sina dåd för polisen, genom olika brev och telefonsamtal. I SVT-serien visas hur Olsson kunde senare bindas till ett sådant samtal när polisen hittade ett SIM-kort i hans jackficka.

Under de här åren som Ulf Olsson är på fri fot så medverkar den ännu inte misstänkta mördaren i den hyllade dokumentärfilmaren Tom Alandhs film Kronofogden kommer – vems är skulden? från 1993, som sänds i SVT.

Ulf Olsson, Bror Carlsson och Tom Alandh.

Ulf Olsson (till vänster) hade teckningar föreställande mördade Helén och Jannica på väggen när kronofogden Bror Carlsson gästade honom 1993. Till höger dokumentärfilmaren Tom Alandh.

Dokumentären fokuserar på kronofogden Bror Carlsson som i arbetslöshetens Vimmerby besöker bland annat Olsson för att driva in en skatteskuld. TV-tittarna får se en i stort sett tom lägenhet där en viss Ulf Olsson bor tillsammans med sin hund och sover på en madrass på golvet.

Det finns alltså ingen som helst medveten koppling till Helén-mordet i Tom Alandhs dokumentärfilm.

TV-tips

✔︎ Här kan du se SVT:s Jakten på en mördare från 2020.
✔︎ Här kan du se SVT:s Kronofogden kommer – vem är skulden? från 1993.

Den arbetslösa Ulf Olsson ställer fram en låda som Bror Carlsson kan sitta på. På väggen bakom Carlsson hänger några teckningar med groteska skildringar som Ulf Olsson själv hade illustrerat.

Ena illustrationen visar en naken kvinna med en orm som slingar sig kring hennes ben. Den andra skildrar en hjälplös flicka som dinglar från en tråd och är fasthållen av en stor hand.

– Som den hand som höll tioåriga Helén Nilsson fången i flera dagar innan hon våldtogs och mördades, skrev Expressen-krönikören Lars Lindström i tidningen 2005.

Per-Åke Åkesson och Anders Beckman.

Per-Åke Åkesson (till vänster) spelas i Jakten på en mördare av Anders Beckman.

Lotten Roos och Monica Olhed.

Monica Olhed (till vänster) spelas i Jakten på en mördare av Lotten Roos.

Han kallade bilderna, och Olssons medverkan i Tom Alandhs dokumentärfilm, för ”en offentlig utställning av sin mördarkonst”.

Ulf Olsson tog sitt liv 2010

Nu berättar Tom Alandh, 76, själv, för Hänt, om hur han ser på mötet med personen som senare fälldes för mordet på Helén och Jannica.

– För mig är det en psykologisk gåta att han släpper in oss fyra år efter att han har begått dessa gräsliga brott. Jag har funderat mycket på det här sedan jag fick reda på att det var han som var mördaren. Varför låter han oss vara med när Kronofogden ska utmäta, säger Tom Alandh till Hänt.

Alandh frågar sig om det kan vara så att Ulf Olsson ville bli filmad eftersom han någonstans ville att det hemska brottet skulle komma ut.

– Jag har ingen förklaring på det, säger han.

Ulf Olsson i rätten 2004.

Ulf Olsson i rätten 2004.

Alandh fick reda på att Olsson medverkade i hans dokumentär när en reporter från Aftonbladet kontaktade honom och sa att en person från Kronofogden kommer – vems är skulden? hade gripits för mordet.

– Då tänkte jag ”vem fan kan det vara?”. Jag hade faktiskt tankarna på en annan människa och inte på Ulf Olsson, trots att han var knasig med teckningarna och hunden. Så där ser man också hur våra fördomar sviker oss ibland. Man kan ha fördomar som verkligen inte besannas. Jag kände mig förvånad när det visade sig vara just den här killen, säger Tom Alandh.

Men sedan tittade han återigen på inspelningen och det blev tydligt för honom att Ulf Olsson inte mådde bra.

Tom Alandh minns dessa teckningar från inspelningen och han reflekterade över att de var grymma och grova.

– Vi tog inklippsbilder på teckningarna, men vi använde dem inte som inklipp. Eftersom de var ganska obehagliga, säger han.

LÄS MER: Skräckmamman dödade sina små barn – talar ut

I det tredje avsnittet i Jakten på en mördare förekommer en scen där en rollfigur ser Tom Alandhs film Kronofogden kommer när den sänds i tv. Men faktum är att dokumentärfilmen som rullar i tv inte är den faktiska filmen.

Tv-produktionen har gjort en låtsasdokumentär som ska likna Alandhs originalfilm.

– Det är en dramatiserad inspelning av våra dokumentära scener. Då har man bildsatt detta med en ganska porträttlik kronofogde. Han som spelar Ulf Olsson är också ganska lik den riktiga personen. På så vis har de ju lyckats, säger han.

I januari 2010 begick Ulf Olsson självmord på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. Han blev 58 år gammal.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan åtalas för mord på 8 bebisar

LÄS OCKSÅ: Lilla Jönsson-ligan skådis plötsligt död – mamman talar ut om sorgen

Foto: Carolina Romare/Ulrica Malm/SVT & TT