Fem orsaker till att du inte kommer att titta på tv om tio år

leif schulman

Framtiden för hur vi tittar på tv är i ständig förändring. Leif Schulman rapporterar från tv-mässan i Cannes där hela branschens framtid diskuterades.

CANNES. I Cannes på Franska Rivieran samlas hela tv-världen två gånger om året för att bland annat köpa och sälja program och program-idéer. Under MIPCOM, som höstens variant heter, ordnas det även massor av workshops och seminarier av olika slag. Vid dessa presenteras och diskuteras framtida visioner om hur tv-världen utvecklar sig.

En sak är säker – tekniken styr utvecklingen. Inte många kunde för tio år sedan förutse dagens tv-värld. En ledande branschtidskrift, C21, hade flera seminarier på ämnet ”Hur ser tv-världen ut om tio år?”

leif schulman

Hänts tv-expert Leif Schulman på plats i Cannes.

Vad gäller själva hårdvaran, det vill säga tv-apparaten, kan man med säkerhet säga att det inte händer så mycket på tio år. Den kommer att få större och tunnare skärm och med högre upplösning. Och du kommer förstås att i högre grad än idag titta på tv genom mobilen, läsplattan och datorn.

Vad gäller innehåll och distribution är det annat läge i framtiden. Här är fem orsakar till att du inte kommer att titta på television, som vi känner det i dag, om tio år:

 1. Det vi kallar för tv-kanaler kommer att försvinna

Ingen tv-kanal kommer i framtiden att enbart förlita sig på att distribuera sina program linjärt, via kabel eller antenn. Tablålagd tv blir allt mindre vanlig. Med de olika play-funktionerna skapar du din egen tv-kväll.

2. Allt blir kanaler, och du har egen kanal

Fenomenet heter MCN (Multi-Channel Network), den nya innehållsleverantören. Youtube är förstås det största exemplet på ett sådant nätverk, här samlas otaliga kanaler. Det finns flera sådana multi-kanal nätverk i dag, vilka var och en innehåller massor av underkanaler. I framtiden kommer det att finnas tiotusentals sådana och de största nätverken kommer att vara värda mer än någon av dagens tv-kanaler.

3. Du kommer inte att få dina tv-program via antenn

I dina nya smart-tv är det app som gäller. Den viktigaste delen i din tv-apparat är ingången för datakabeln.

4. TV-kanalerna blir internetleverantörer

Dagens internetleverantörer distribuerar innehåll som de varken äger, producerar eller får intäkter ifrån. I framtiden blir de stora tv-kanalerna egna distributörer av innehåll producerat av underleverantörer.

5. Producenter blir distributörer

De stora produktionsbolagen som Endemol (“Big Brother”), Shine (“Biggest Loser”) och Fremantle (“Bonde söker fru”) säljer idag sina produkter direkt till de stora tv-kanalerna. I framtiden kommer produktionsbolagen ingå i MCN-nätverk under eget namn.

• • •

Med andra ord, innehållet kommer att vara detsamma och tv-apparaten sig lik. Men hur du får tillgång till program blir mer och mer ditt eget val. Valfriheten kommer att explodera. Och gillar du inte det som finns så skapar du en egen tv-kanal. Välkommen till den nya sköna världen!

Senaste nytt