En pytteförändring för Facebook – en jätteförändring för jämställdheten

Under hela Facebooks levnadstid har kvinnan fått stå i skuggan för mannen – bokstavligen talat. Men genom designern Caitlin Winners arbete har nu kvinnan trätt fram i ljuset.

Man kan tycka att det är en struntsak – men det skickar signaler. Ända sedan Facebook lanserade ikoner för vännerknappen så har den manliga figuren stått över den kvinnliga. Nu är det ändring på det.

Det var Facebooks egna produktdesigner Caitlin Winner som lade märke till att inte bara står kvinnan bakom, hennes kropp är lätt sned också. Dessutom tyckte Caitlin att hennes frisyr såg ut som Darth Vaders hjälm, föga smickrande kanske.

“Det var svårt att inte se symboliken i den nuvarande ikonen, kvinnan var bokstavligen talat i skuggan av mannen”, skriver Caitlin i en Medium-artikel.

facebook-icons-hed-2015

Till vänster hur ikonen brukade se ut – till höger Caitlin Winners nya ikon som du nu kan se i mobilen.

Den nya ikonen ses ännu inte i desktopversionen av Facebook men läser du detta i din mobil kommer du kunna se att i stället för den gamla ikonen så är det nu en kvinna strax framför en man – båda jämbördiga och jämställda.

Efter att ha fixat vännerikonen så gav sig Winner på gruppikonen som också förändras. På samma sätt så ser notifikationsikonen olika ut beroende på var i världen du är – i Sverige ser du Europa medan om du är i Japan så ser du Asien.

Små steg, ja. Men symbolerna omkring oss påverkar hur vi agerar.

Andra läser också:

Så här ser det ut när man tvättar håret i rymden

Bara två procent av befolkningen kan upptäcka de kamouflerade soldaterna – är du en av dem?

Här pissar Android på Apple i Google Maps

FRÅN FÖRSTASIDAN