Detaljerna i bilden från Jimmie Åkessons hösttal väcker frågor

Jimmie Åkesson med en bäver i bakgrunden.

En uppstoppad bäver och havregryn.
SD-ledaren Jimmie Åkessons hösttal får oväntade reaktioner på sociala medier.
”Roligt att Jimmie har ungefär samma uppsyn som bävern”, skriver en användare på Twitter.

I filmer och på teaterscener kan scenografin säga mer än tusen ord. Men vad säger en uppstoppad bäver, fiberhavregryn, mikropopcorn och inbundna böcker om Jimmie Åkesson?

SD-ledarens hösttal, som publicerades den 16 november, har fått Twitter-användare att diskutera scenografi och rekvisita.

”Jag trodde det var någon som ville driva med Jimmie Åkesson. Men detta är på riktigt: bävern, flaskorna, bildningslitteratur lite nonchalant utspritt på bordet, havregryn i hyllan, tapeterna, flaggan. Men va?”, skrev Frida Park, opinionsredaktör för tidningen Dagen.

Forskaren Emma Frans, även känd från SVT-programmet Gift vid första ögonkastet, lade upp en skärmdump från hösttalet och kommenterade: ”Och ändå pratar alla bara om åttapersonersgränsen?”.

”Detta är strategiskt i världsklass”, skriver en Twitter-användare.

”Smart PR och folkligt”, skriver en annan.

Sverigedemokraterna har uppmärksammats för bilder förr

Jimmie Åkesson sitter i en läderfåtölj och intill sig har han ett litet bord med några böcker och en Sverigeflagga. Men det är den uppstoppade bävern och havregrynet som främst diskuteras. Det är svårare att upptäcka paketet med mikropopcorn intill havregrynspaketet.

LÄS MER: Detaljen i bilden på Trump och Melania väcker frågor

Men flera av dessa detaljer har förekommit i SD-sammanhang förut. En liknande bäver har varit med i en valfilm från SD som handlar om byråkrater i Bryssel. I en Expressen-artikel från 2014 skildras hur partimedlemmar poserat med en uppstoppad bäver på en EU-valvaka.

2016 dök det upp en möjlighet för Jimmie Åkessons sympatisörer att buda hem en middag med partiledaren. Då skulle han vara både kock och middagssällskap, och på bilden som fanns med i annonsen poserade Åkesson med ett paket med havregryn, en förpackning med mikropopcorn och citronkoncentrat. Det vinnande budet var 171 800 kronor, och det var en privatperson som tog hem budgivningen.

SD:s pressekreterare Felix Byström fick frågan vad Jimmie Åkesson ska laga med ingredienserna.

– Det är en väldigt bra fråga. Jag skulle tro att det var vad som fanns i skåpet på kontoret, sa han då och skrattade, enligt Expressen.

I samma artikel konstaterade stjärnkrögaren Carl Jan Granqvist att ingredienserna skulle duga till en ”spartansk frukost”.

SD:s Peter Lundgren och Jimmie Åkesson med den gigantiska skålen 2019.

SD fick stor uppmärksamhet 2019 när partiet bjöd in sina toppkandidater i EU-valet till ”Jimmies uppesittarkväll”. Den gången blev snackisen en gigantisk skål med chips och ostbågar.

Här kan du se hela Jimmie Åkessons hösttal

LÄS MER: Malins ambulans attackerades under utryckning: ”Kokar av ilska”

LÄS MER: Därför kan vita kändisar stoppas från att hjälpa fattiga i Afrika

Foto: Sverigedemokraterna