Så återupplever du spelhistoria helt gratis i din webbläsare

Du kanske hört talas om spel som "Battlefield 4", "Assassin's Creed" och "StarCraft"? Nu har du chansen att – helt gratis – uppleva deras föregångare. Tusentals datorspel från datorns barndom finns nu tillgängliga på sajten Internet Archive.

Tillhörde du den generation som inte uttryckt nog med svärord och frustration över hur j***a svårt “Prince of Persia” är?

Eller har du nött timmar med att utforska gamla bayerska slott samtidigt som du njutit av chansen att få skjuta huvudet av nazister?

Minns du de få, men ack så njutbara, tillfällena då du fick till Ryus specialattack Hadouken i “Street Fighter”?

LÄS MER: Pappan hotar att köra över sonens spelsamling – då reagerar han så här

Oavsett om du har ett förflutet med datorspel eller inte har du nu chansen att antingen återuppleva eller stifta en ny bekantskap med 30 år gammal modern historia. Titlar som “Wolfenstein 3D”, “Prince of Persia” och “Doom” har utan tvekan lagt fundamenten för det vi idag kallar storslagna och bästsäljande äventyr- och strategispel.

Det är sajten Internet Archive som lagt ut 2400 klassiska datorspel från förr och alla är de gratis.

Äventyrsspelen "Assassin's Creed" där du tar dig an rollen som lönnmördare i historiska miljöer skulle aldrig ha kommit till om det inte vore för...

...det klassiska plattforms-äventyret "Prince of Persia" från 1990. Namnet plattform kommer av på grund av att spelaren vy är platt och att man antingen går höger-vänster och upp-och ner.

Spelen kommer från datorns barndom och finns nu tillgängliga gratis på internet. Vad passar bättre när du har tråkigt på jobbet?

Trots alla svårigheter med grafik och prestanda, skapades många av de mest ikoniska datorspelen under den här perioden.

LÄS MER: Fotbollsspel, blomkrukor och faceplants – sömniga katter vi minns

Vare sig man vill det eller inte har spel som dessa präglat flera generationer bestående av hundratusentals ungdomar som suttit i hundratals timmar framför datorskärmen.

Så här ser FPS:et "Wolfenstein" ut i dag...

...men tro det eller ej. Så här såg det ut 1992 i klassiska "Wolfenstein 3D", en av föregångarna till dagens alla förstapersons-skjutspel, eller FPS som det kallas. Namnet på genren kommer från att spelaren ser utifrån en förstapersons-vy.

Spelen är vitt skilda i innehåll, grafik och handling men för de flesta spel från denna period finns två gemensamma nämnare. En säregen estetisk grafik och att spelen oftast är S-V-Å-R-A så in i h*****e. Trots att vi tyckte att banorna kändes ologiskt omöjliga nötte vi timmar av vår lediga tid med att ta oss vidare – och det var väl också lite det som var charmen.

Nu har du chansen att återuppleva datorspelshistoria – när och var du vill.

Läs vidare:

Här är 23 återskapade platser från kända dataspel – kan du gissa vilka?

Han terroriserar sin flickvän med citat från ”Sagan om Ringen”

Årets 11 bästa bilder från rymden som du bara måste se

SENASTE NYTT!